2012-01-06

lurppanet.gif

Eläinystävällinen elämäntapa

Shortly in English: Animal friendly life styleUsein kuulee ilkeän väitteen, että eläinten hyivinvoinnista huolehtiminen olisi väärin, koska on ihmisiäkin, joilla on asiat huonosti. Mutta voi, eihän eläimistä välittäminen estä muuta välittämistä. Yleensä ne, jotka myötätuntoa osoittavat, osoittavat sitä kaikille lajiin katsomatta. Ajatteleva ihminen pystyy tekemään eettisesti oikeita valintoja monella elämän alueella samanaikaisesti. Paras ja tärkein tapa huolehtia eläinten oikeuksista on ELÄINYSTÄVÄLLINEN KULUTTAMINEN. Jokainen ostopäätös on kannanotto. Ostopäätöksellä joko rahoittaa eläinten kurjaa kohtelua harjoittavia yrityksiä - tai sitten antaa tukensa eläinystävällisemmille toimijoille.

Eläinystävällinen elämäntapa on päämäärä, jonka edes osittainen saavuttaminen vaatii tarkkuutta arkipäivän rutiineissa.

Ihonhoitotuotteet, shampoot, pesuaineet sekä muut kuluttajille kaupattavat kemikaalit saattavat sisältää eläinkokein testattuja ainesosia. Vaatetuksen ja ruoan raaka-aineet ovat voineet tuottaa kärsimystä. Jokainen kuluttajan valinta on tärkeä: mitä useampi meistä valikoi eläinkokein testaamattoman tuotteen, sitä vähemmän kannattavaksi eläinkokein testattujen tuotteiden kauppa muuttuu.

Kasvissyönti on eräs väkivallattoman elämäntavan keskeisistä muodoista. Nykyihminen on vieraantunut ruokansa alkuperästä ja usein unohtaa, että lihan päätymistä lautaselle edeltää elävän ja tuntevan olennon kasvattaminen jossakin olosuhteissa ja lopulta sen tappaminen. Koska tuotantoeläinten teurastuksenkaan ei enää sallita tapahtuvan tilan kotinurkilla, ovat useimmissa Euroopan osissakin eläinten viimeset tunnit (ja pahimmissa tapauksissa päivät) täynnä stressaavaa matkantekoa - usein janon, nälän ja ulosteiden riivaamana. Eläimiä ei kohdella elävinä olentoina vaan teollisena materiaalina. Nykyihminen takertuu kuvitelmiin, joissa vain ihmisellä on tunteet, ymmärrys tai edes tuntoaisti. Näin välinpitämättömyyden kautta kielletään eläimiltä oikeus kivuttomaan elämään ja mahdollisuuteen harjoittaa lajille tyypillistä käyttäytymistä.

kasvitA (21K)

Eläinystävällisessä elämäntavassa on monia asteita:
Ensimmäinen aste on luopuminen eniten kärsimystä aiheuttavissa tuotantomuodoissa syntyvistä tuotteista: Ei lihaa, joka on tuotettu maissa, joissa eläinkuljetukset ovat pisimmillään. Ei hanhenmaksaa (jonka tuotantotavat ovat usein järkyttävämpiä kuin sanat pystyvät kuvailemaan). Jotkut valitsevat vain luomulihaa - ja onhan luomutuotannon säännöissä kuitenkin selkeitä lisämääräyksiä eläinten elinolosuhteille. Parempaa karjanpitoa löytyy toki varsinkin kotimaassa "luomuttomalta" puoleltakin, mutta menetelmäkirjo on laajempi - eikä kurjempi pää ole ilahduttava. Ja no niin, hirvi on toki aina kovasti luomu, jos on suhteita hirviporukoihin. Ihmisen muuttama ympäristö on paisuttanut kantaa melko lailla. Turkisten ostaminen on luonnollisestikin poissuljettua turhamaisuutta minkäänasteisessa eläinystävällisessä elämäntavassa. On myös kiinnitettävä huomiota turkissomisteisiin - näiden takia elää ankeasti ja kuolee turhamaisuuden takia valtava määrä eläimiä - ja röyhelöt hupun reunuksessa eivät ketään lämmitä.
Eläinkokein testatusta kosmetiikasta luopuminen ei muuta kenenkään elämänlaatua huonompaan suuntaan.
Seuraava aste useimmilla on siirtyminen vain kalaan, maitotuotteisiin ja kasviksiin - ehkä luopumiseen kalasta ja lopulta pitäytymiseen pelkissä kasviksissa. Maitotuotteet ja kananmunat voi valita luomuna, luomueläimethän tässäkin tapauksessa nauttivat varmemmin isommasta elintilasta.
Suurinta tarkkuuta vaatii erilaisten kotitalouskemikaalien käyttö - näistä voi helpostikin löytyä eläinkokein testattuja ainesosia. Ja niin, onhan nahkakin teurastuksen sivutuote.

Kasvissyönti on myös terveellinen elämäntapa. Kasviksista voi valmistaa hyvin kevyttä, mutta myös tarvittaesssa hyvin energiapitoista ruokaa. Kokemuksesta tiedän, että kasvissyönti ei heikenneä kuntoa, vaan parantaa sitä. Ehkäpä tämä johtuu osittain siitä, että kasvissyöjä yleensä kiinnittää huomiota ruokaansa ja laskee sen tasapainoisuutta - ei vain nielaise mitä eteen sattuu.

Eläinystävällinen elämätapa palvelee myös ihmistä. Kuinka ihminen, joka jokapäiväisessä elämässään ostostensa kautta rahallisesti tukee eläimille kärsimystä aiheuttavia asioita, voisi koskaan olla onnellinen. Eläimille kärsimyksiä aiheuttavista tuotteista luopuminen vapauttaa syyllisyydestä. Tietoisuus siitä, että tekee jokainen päivä edes yhden oikean valinnan, lisää sisäistä hyvinvointia. Moni piileksii tekosyiden takana: kertoo miksi juuri hän ei missään tapauksessa voi luopua pihvistä tai miksi tarvitsee juuri tuon kalliin huulipuikon. Tekosyihinsä takertuneena ihminen vaientaa omantuntonsa äänen - elää tietäen aiheuttavansa kärsimystä - ja aiheuttaa siten kärsimystä itselleen.

Sanonkin: jos et valitse eläinystävällistä elämäntapaa eläinten vuokse, tee itsesi vuoksi. Vaalit ovat vain yksi pieni ja ohut kanava vaikuttamiseen, mehän äänestämme joka päivä supermarketissa.

Kuuluisia kasvissyöjiä / Famous vegetarians

Linkkejä

paivi (a) lurppa.net


Shortly in English: Animal friendly life style

Animal friendly life style means observing the background of any product before buying. This includes cosmetics, shampoos, household chemicals, clothing and food;
were products or some chemical parts in the products tested on animals or what were the conditions for production animals?

To acheive real unviolent life style it is necessary to give up all products that mean death or suffering for any animal.

Vegetarian eating is also a healthy choice. You can eat vegetarian food light way or make more heavy food. In general vegetraian pays a lot of attention to eating and this way ends up having a very healthy diet. Vegetarian eating does not mean you are less capable for example in sports. My experience is the opposite.

Animal friendly life style gives you the freedom of quilt. Quilt comes from making daily choises you know causing suffering to someone. You might be using exuses - why you cannot live without this or that - but still know you could live without those things. These exuses force your conscience to be quiet - and this is destructive to you.

I´d like to conclude: if you do not choose the animal frinedly life style because of the animals, choose it because of yourself.

kasvitB (25K)

Kuuluisia kasvissyöjiä / Famous vegetarians

Links / Linkkejä

Eläinystävällisestä elämäntavasta / About animal frienly life style (In Finnish)
People for Ethical Treatment of Animals

Euroopan vegetaristiyhdistys / European vegetarian association (to Finnish page)
www.european-vegetarian.org

Eläinkokeet ja kosmetiikka: mitä voi ostaa / Animal tests and cosmetics; what can you buy
www.animalia.fi/
www.buav.org

Kansainvälistä kasvisyöjän tietoa
International vegetarian union