Todellisen kaninystävän yksitoista sääntöä

 

 

Nämä säännöt eivät ole tärkeysjärjestyksessä. Nämä ohjeet on kohdistettu erityisesti kanin hankintaa harkitseville, voipa tätä pitää melkeinpä soveltuvuustestinä. Jos ”läpäiset täysin pistein”, anna ihmeessä hyvä koti sitä tarvitsevalle kanille. Jos yksikin sääntö jää epäilyttämään… älä hanki kania. Jos sinulla on jo kani, tänään on juuri oikea päivä aloittaa entistä parempi kanin hoito ja huomioon ottaminen. Hyvästä hoitamisesta tulee hyvä mieli – myös hoitajalle!


villikani2 (23K)
Kanien käyttäytymistä ohjaavat villikanin vaistot ja pelot. Kuvassa villikani hyppelyllä englantilaisessa ruohikossa.
Rabbit behaviour is guided by the instincts and fears of a wild rabbit. In the photo a wild rabbit is out for a hop on english grass.


1. Anna kanin juosta huoneessa irrallaan

Kani tarvitsee liikuntaa. Jos kania pidetään häkissä (mitä itse en kannata), on häkin oltava todella – ja tarkoitan TODELLA suuri. Ja sieltäkin kanin tulee päästä esim. pari kertaa päivässä kunnon hyppelylle. Asunto tulee sisustaa siten, että sähköjohtoja tai muuta vaarallista ei ole kanin ulottuvilla. Kani ei saa päästä horjuttamaan vaarallisia esineitä, jotka voisivat pudota sen päälle. On varmistettava,  ettei kani livahda ulko-ovesta valvomatta tai jää ihmisten jalkoihin.  On varauduttava kanimaisiin kujeisiin mm. siisteysosastolla. Jos et ole valmis tekemään kompromisseja kanin terveyden ja turvallisuuden vuoksi asuntosi sisustuksessa, et ole missään tapauksessa sopiva kanin omistajaksi.

2. Älä hanki kania lapsen huvitukseksi

Lapsi ei ole kykenevä vastaamaan elävän olennon hyvinvoinnista. Vai jättäisitkö turvallisin mielin ihmisvauvan pariksi kuukaudeksi kahdeksanvuotiaan vastuulle? Aikuisen tulee AINA olla sitoutunut ja kiintynyt perheen lemmikkiin - silloinkin, kun lapsi vaikuttaa varhaiskypsältä. Jos aikuinen ei ole valmis vastaamaan kanista joka ikinen päivä – ja pitämään sille seuraa vielä silloinkin kun lapsen kiinnostus on jo lopahtanut ja harrastukset vieneet, perheen ei pidä missään tapauksessa hankkia kania.

3. Varaudu eläinlääkärikuluihin

Kani ei ole halpa lemmikki pitää, kuten luullaan – varsinkaan kun kani alkaa sairastaa. Eläimen lääkärikäynnit ja lääkehoito maksavat. Kulut ovat helposti samat kuin isommillakin lemmikeillä. Käytä eläinlääkärin palveluja aina tarvittaessa ja noudata lääkärin ohjeita ja suosituksia. Jos et ole valmis maksamaan kanin terveyden hoidosta, älä missään tapauksessa hanki kania.

4. Varaudu käyttämään paljon aikaa – silloinkin kun se ei sinulle sovi

Kani tarvitsee paljon hoitoa ja huomiotakin, kani on laumaeläin. Pelkkä siivoaminen ja ruokkiminen vievät aikaa. Lisäksi kanilla on sosiaaliset tarpeet. Toisinaan eläimen sairastaessa sinun on oltava valmis huolehtimaan siitä ympäri vuorokauden. Jos et voi asettaa elävän olennon terveyttä muiden puuhiesi edelle, et ole sopiva kaninomistajaksi.

5. Ole vastuullinen ja steriloi kanisi

Kanit voivat lisääntyä todella nopeasti – myytti ei ole virheellinen. Jos kanisi on missään tekemisissä muiden kanien kanssa, etkä toivo poikasia, vie kanisi eläinlääkärille steriloitavaksi. Uroskanien sterilointi on tavallista, mutta moni asiantunteva pieneläinlääkäri steriloi turvallisesti naaraankin. Vaikka haluaisitkin poikasia, mutta et tiedä mihin ne tulisit sijoittamaan, älä anna kanien lisääntyä. Kodittomia ja huonosti pidettyjä kaneja on jo riittävästi. Sterilointi voi myös mm. rauhoittaa tiettyjä sukupuolikäyttäytymiseen liittyviä ns. ongelmia ja aggressioita. Jos et ole valmis steriloimaan kania, koska se maksaa tai et ota asiaa vakavasti, et ole sopiva kaninomistajaksi.

6. Älä myy tai luovuta kania vääränlaiselle ihmiselle

Kun luovutat poikasia (tai jostain poikkeussyystä aikuisia), perehdy aina uuden omistajan tilanteeseen ja tietotasoon. Näennäisen mukava perhe voi lykätä kaninsa kylmään ja pimeään virikkeettömään puutarhavajaan. Erityisen huono kohtalo kaneilla on perheissä, joissa aikuiset eivät oikeasti lemmikkiä halunneet. Mutta myös aikuisperhe voi olla vääränlainen, esimerkiksi omistajan päihteiden käyttö on aina traagista lemmikille. On myös varmistettava, että uusi omistaja ymmärtää kanin tarpeet ja sitoumuksen suuruuden.

7. Lue ja opiskele – pyri kanitiedon virtuoosiksi!

Valistunut omistaja, joka toimii oppimansa mukaan, on lemmikkikanille onnenpotku. Lue paljon ruokinnasta, liikunnasta, terveydestä ja ehdottomasti myös käyttäytymisestä. Hyvä kaninomistaja tietää tarkkaan, millaisen olennon kanssa hän oikein elää. Jos et tiedä paljoa nyt, mikään ei estä sinua oppimasta lisää. Keskustelu toisten harrastajien kanssa on myös antoisaa. Jos haluat kanin vain olemaan söpö, etkä ole kiinnostunut ottamaan kaniasiaa tärkeimmäksi harrastukseksesi, et ole sopiva kaninomistajaksi.

8. Kanillakin on tunteet

Muista kaikissa tilanteissa, että kani tuntee siinä missä me ihmisetkin. Kani tuntee hyvää oloa, kipua, hermostuneisuutta, pelkoa, levollisuutta, nautintoa, luottamusta ja kiintymystä. Jokainen muutos on kanille raskas eikä sitä pitäisi erottaa esim. pitkäaikaisesta kumppanistaan. Tyytyväinen kani osoittaa kiintymystään kanikumppanilleen ja omistajalleen elein, joita luonnon kaniyhdyskunnissakin vain lähimmät ”perheenjäsenet” saavat osakseen. Kohtele aina ja kaikissa tilanteissa kania huolella ja hellyydellä.

9. Kani ei ole koira

Koiran koulutusmenetelmät eivät sovi kaneille. Kanit eivät ole luontojaan laumassa saalistavia petoja, joten koiramaista laumahierarkiaa kani ei ymmärrä. Niinpä ihminen ei myöskään voi ottaa johtajan paikkaa kanilaumassa. Kanit ovat luonnossa saaliseläimiä ja siksi hyvin pelokkaita. Komentava ja äänekäs kuri (pahimmillaan alistava sellainen) vain pelottaisi kania ja estäisi tätä luomasta minkäänlaista suhdetta omistajaansa. Pelkäävä kani puree. Voita kanisi luottamus ja anna sen olla kani.

10. Jos kanisi on aggressiivinen, vika on sinussa!

Kani on aggressiivinen pelosta, ei vallan halusta. Jos kani on aggressiivinen, on vika 99,999 %:n todennäköisyydellä jossakussa ihmisessä tai toisessa eläimessä kanin lähiympäristössä. Äläkä imartele itseäsi turhaan kuvittelemalla kuuluvasi siihen 0,001 prosenttiin, jossa ongelma jotenkin löytyy kanista. Jos olet heti kättelyssä vakuuttunut, että juuri teidän tapauksessanne ongelma on kanissa, olet takuulla katastrofi kani-paran omistajana. Muuta heti asennettasi! Yleensä kanin aggressiivisuutta aiheuttava pelko johtuu tottumattomuudesta ihmisiin tai väärästä (usein tahattomasti väärästä) kohtelusta. Myös kania ahdistelevat tai aikaisemmin ahdistelleet toiset eläimet voivat olla pelon takana. Esim. lapset aiheuttavat usein tajuamattaan kanin aggression juoksemalla kanin perässä – minkä kani tulkitsee saalistustilanteeksi. Kani voi purra lasta jo pelkästään sen takia, että tämä lapsi on usein lähestynyt kania äkkinäisesti takaa päin. Kiukkuinen kani voi potea myös hoitamatta jäänyttä sairautta. Aggressio voi siis olla myös merkki kivusta.

11. Näe vaivaa ruokinnan, puhtauden ja virikkeiden eteen

Anna kanille hyvälaatuista ja monipuolista kanin ravintoon kuuluvaa ruokaa. Pidä vesi ja ruoka puhtaana ja säännöllisesti vaihdettuna - samoin kuivikkeet ja pissimälaatikon kuivikkeet. Katso, että kanilla on aina pureksittavaa ja puuhasteltavaa.

 

Oikea Kani / The Real Rabbit