Kanin lääkekaappi


The Real Rabbit


Pientäkin lemmikkiä varten tulee varata ensiaputarpeet. Kanien sairauksien kanssa tulee kiirehtää eläinlääkärin puheille mahdollisimman pian. Ei siis pidä jäädä odottelemaan tilanteen kehittymistä pidemmäksi aikaa, sillä kunto voi heiketä todella nopeasti. On myös muistettava että kani ja muutkin pikkulemmikit ovat periaatteessa luonnoltaan saaliseläimiä ja siksi taipuvaisia salaamaan huonon vointinsa niin pitkälle kuin pystyvät – luonnossahan sairaan eläimen popsii peto. Niinpä kokenutkin eläimen omistaja yleensä huomaa sairauden merkit vasta kun on jo kiire. Kaniharrastajan kannattaa kuitenkin kaikesta huolimatta pitää kotonaan ensiapuvarusteita ja tukihoidon varusteita. Eläinlääkinnän ammattilaistenkin työ tarvitsee aina kaverikseen hyvän kotisairaanhoidon.

Lääkekaapista tulee löytyä mm seuraavia ruokia ja kapistuksia:
- Eläinlääkäriaseman puhelinnumero ja puhelinnumero, josta saa viikonloppuisin ja pyhinä päivystävän aseman yhteystiedot.
- Toipilasruokapakkaus. Tämä on siis kuivaa critical care –ruokaa, jota voidaan esim. veteen sekoitettuna annostella ruiskulla suuhun.
- Vauvan hedelmä- tai vihannespohjainen purkkiruokapakkaus. Tämäkin soveltuu erinomaisesti toipilaan ruokkimiseen ruiskulla – kun ruokahalu on heikkona eikä perinteinen ruokailutapa innosta.
- Eri kokoisia muoviruiskuja, yleensä kanin suuhun etuhampaiden taakse saa parhaimmin ujutettua 1 ja 2 ml ruiskut.
- Kynsileikkurit (osa kuukausittaista perusterveydenhoitoa!)
- Maissijauhoa, tyrehdyttämään verenvuoto, jos kynnen leikkaus osuu suoneen.
- Silmävettä.
- Pinsetit, punkkiyllätyksen varalta.
- Jotain probioottista, maitohappobakteereja sisältävää. Esimerkiksi antibioottikuurin aikana ja jälkeen tai syömäkatkosten jälkeen pieni pöpölisä voi tulla kovaan tarpeeseen.
- Voit kysyä myös eläinlääkäriltäsi neuvoa kanille sopivasta yleisvoiteesta ja desinfiointiaineesta pienempien ihovaurioiden hoitoon. Toki pupusilla kaikkein pienimmät vauriot paranevat hyvällä hygienialla itsestäänkin, elleivät satu olemaan esim. ihon poimun alueella. Knnattaa muistaa, että kaikki mikä sopii ihmiselle, ei sovi kanille (esim. turkin nuolemista silmälläpitäen).

Oikea Kani / The Real Rabbit