Kommunikointia kanien tavalla

The Real Rabbit

Villikanin elämää
Hajujen maailmassa


Villikanin elämää

Villikanit viettävät suuren osan päiväajasta maan alla, kaninkoloissaan, pimeässä. Kun aamu sarastaa, mutta valo ei ole vielä vahvaa, kanit pujahtavat maanpinnalla ruokailemaan ja muihin puuhiin. Päiväksi ne vetäytyvät taas koloihinsa. Kun aurinko laskee hieman alemmaksi ja valon määrä selvästi vähenee, kanit ilmestyvät taas niityille, hämärän ajaksi puuhiinsa. Koska kanit ovat sopeutuneet viettämään huomattavan osan ajastaan pimeässä, ne eivät juuri kommunikoi visuaalisin elein. Kaiken aikaa kanien on pyrittävä pysymään huomaamattomina, jotta petoeläimet eivät niihin kiinnittäisi huomiota. Tämän takia kanit ovat myös varsin hiljaisia. Kesykanit noudattavat tätä esi-isiensä kaavaa. Kun ihminen ottaa kanin lemmikikseen, ihmisen täytyy opetella kommunikoimaan eläimen kanssa, joka on suuren osan ajastaan vähäeleinen ja välttää ääniä... siinäpä onkin haastetta.

Hajujen maailmassa

Kanin nenä näyttää työskentelevän silloinkin, kun kani torkkuu. Nenä etsii vihjeitä vaaroista, tuulihan kuljettelee hajujakin.

Hajuilla on merkitys myös kanien keskinäisessä kommunikaatiossa. Hajuilla merkitään reviiri. Kaninnhajumaailmaa kannttaa kunnioittaa eikä turhan tarkkaa siivousta kannata suorittaa aivan jatkuvasti. Välillä perusteellista puhistusta tarvitaan tietysti hygieniasyistä. Mutta normaali- siivouksessa kannattaa kunnioittaa vaikkapa leualla pyyhkäistyjä hajumerkkejä huonekalun jalkoihin. Näiden avulla kani suunnistaa ja niillä on tärkeä merkitys turvallisuuden tunteelle. Hiekkalaatikolle kannattaa epävarmpoissa hiekkalaatikon käyttötilanteissa tallentaa pari papanaa edellisestä kuivikekerrasta.

Usein tuoksuaan vaihtava omistaja aiheuttaa kanille päänvaivaa, erilaisten tuoksujen alta on vaikeampi tunnistaa oma ihminen. Myös muiden omituisten hajujen ilmaantuminen kotipiiriin voi käynnistää kanissa tarpeen merkata ympäristöään poikkeuksellisen rajusti. Toisaalta keinotekoisilla hajuilla (kuten vanilja) voidaan hämmentää myös toisiaan kohtaan hiukan agressiivisesti käyttäytyviä kaneja tutustumistilanteessa. Jos kumpikin tutustuu ensin uuteen tuoksuun omilla tahoillaan, voi tutustuminen sujua astetta helpommin.

On tärkeää muistaa myös se, että erityisesti kanien maailmassa dominoiva uros merkitsee lauman muita jäseniä, joten hajumaailmaan kajoaminen ja sen muutokset voivat kanin näkökulmasta olla haaste sen asemaa kohtaan.


Tiedostoa täydennetään!

Oikea Kani / The Real Rabbit

Sivun yläreunaan

2006