Huonosti käyttäytyvät kanit: aggressiivisuus


Aggressiivisen käytöksen yleisimmät syyt
Territoriaalinen käyttäytyminen
Pelosta johtuva hyökkäily


Aggressiivisen käytöksen yleisimmät syyt

Kanin aggressiivisen käyttäymisen syitä ovat lähes poikkeuksetta erilaiset saaliseläimen rooliin kuuluvat pelot, reviirin puolustaminen sekä sukupuolikäyttäytyminen. Aggressiivinen käyttäyminen on yleensä vastine lähestymiseen, jonka kani tulkitsee itselleen, kumppanilleen, poikasilleen tai alueelleen uhkaavaksi. Aggressiivisen käyttäymisen syitä on yleensä turha etsiä kanista... ongelmat ovat kanin ympäristössä. Poikkeuksena mainittakoon kivun aiheuttama aggressiivinen käyttäytyminen. Joskus kysymys voi olla huomaamatta tai hoitamatta jääneestä sairaudesta tai ruhjeesta. Tällöin tietysti riennetään pikaisesti eläinlääkäriin hoitamaan kani terveeksi.

Territoriaalinen käyttäytyminen ja sen kanssa eläminen

Kanit puolustavat ahkerasti omaa aluettaan ja tämä on erittäin luonnollista. Jos kani puree kättä, joka ryhtyy siivoamaan kanin omaa pesää tai ruokailualuetta (häkkikanien tapauksessa häkin sisäpuolista aluetta) - puremista voisi kuvata jopa terveeksi ja normaaliksi reaktioksi. Siivoaminen tulisikin pyrkiä suorittamaan kanin ollessa jaloittelemassa esimerkiksi toisessa huoneessa tai kanin ollessa rapsuteltavana vähän syrjemmällä "pesävyöhykkeestä". Erityisen kiukkuisesti siivoukseen suhtautuville (tai vanhoille ja heikoille) kaneille kannattaakin myös jättää jotain tutun hajuista siivouksen jälkeenkin. Tietystikään esim. loishäädön jälkeisissä desinfiointitilanteissa tämä ei ole mahdollista.

Kanin nostamista väkisin ulos suosikkipiilopaikoistaan tulee myös välttää. Kanin pesärauhan kunnioittaminen auttaa ylläpitämään myös pureskelu- ja raapimisvapaata suhdetta kaniin. On tärkeää antaa kanin tulla piiloistaan ulkomaailmaan omia aikojaan ja omilla ehdoillaan.

Erityisen territoriaalisia ovat naaraskanit kevät- ja kesäkauden aikana, joka vastaa villikanien lisääntymiskautta, valoisaa ja ravintorikasta vuodenaikaa. On kuitenkin tärkeää muistaa että kanit ovat lisääntymiskykyisiä ympäri vuoden. Vaikka kesykanit tulevat helposti kantavaksi ympäri vuoden, korostuvat kuitenkin kosimisajan käytöspiirteet keväisin. Valon lisääntyminen voi kohottaa reviirin puolustushalua... koska villikanien maailmassa tähän vuodenaikaan liittyy erityisen kova kilpailu pesäpaikoista. Poikasten syntymä tai syntymän lähestyminen tai valeraskaus korostavat myös territoriaalista käytöstä. Naaraiden läheisyys voi nostaa uroksissa esiin territoriaalisuuden lisääntymistä - kukapa kilpailua haluaisi. Sterilointi vähentää usein territoriaalista käyttäytymistä - ja naarailla ainakin estää tämän käyttäytymisen taustalla joskus olevaa valeraskautta. Yleensä steriloinnille kuitenkin on muitakin tärkeitä syitä, kuten lisääntymisen estäminen.

The Real Rabbit

Naaraat pyrkivät juoksuttamaan kilpailijoitaan etäämmälle , erityisesti kevät- ja kesäkuukausina.

Kanille täytyy sallia territoriaalisuus - se on osa kanin luonnolista käyttäytymistä. Ihmisen onkin ennenkaikkea opittava välttämään konflikteja aiheuttavia tilanteita - pinta-ala, jota kani puolustaa kotinaan, on kuitenkin varsin pieni.


Pelosta johtuva hyökkäily ja kuinka kaikki kääntyy hyväksi

Kanit ovat sopeutuneet saaliseläimen osaan ja pelkäävätkin kaikkea, mikä lähestyy sivulta, edestä, takaa ja ylhäältä. Kanit ovat yleensä hyvin valppaita ympäristönsä suhteen.

Kanit voivat kantaa hyvinkin pitkään "huonoja muistoja" ja olla eritysien varautuneita esimerkiksi koirien tai lasten (tai ylipäänsä ihmisten) suhteen - jos nämä ovat sen joskus päässeet säikäyttämään. Kerran syntyneet pelot on hitaasti opittava pois - eikä muutoksia kannata odottaa yhdessä tai kahdessa päivässä. Uuden suhtautumisen oppimiseen voi kulua viikkoja ja kuukausia, joskus säikkyilyn rippeet kuluvat pois vasta vuosien saatossa. Huonot kokemukset pyritään korvaamaan positiivisilla kokemuksilla. Kanin pelkäämistä asioista tehdään rauhaisia ja mukavia asioita. Hälyisiä ympäristötekijöitä vähennetään. Lisäksi herkkupalat ovat tässäkin keskeinen väline.

Oikea lähestymistapa on kanin kanssa kaiken A ja O. Kania ei saa lähestyä yllättäen eikä takaapäin. Takaa päin seuraaminen on näkökulmasta takaa-ajava petoeläin. Jos kanin saa tästä asetelmasta kiinni, se todennäköisesti puree. Pahimmassa tapauksessa seurauksena voi olla pelästyneen eläinparan sydänpysähdys. Valitettavasti lapset lähtevät usein juoksemaan kanien perään. Niinpä onkin ensisijaisen tärkeää opettaa lapsille, ettei kanin perässä saa juosta, vaan kania tulee lähestyä rauhallisesti ja edestäpäin.

Jos kani puree tai raapii tai potkii sitä lähestyttäessä, kani pelkää. Piste. Pelokasta kania kannattaa lähestyä hitaasti ja pehmeästi rupatellen. On myös tärkeää, että kani näkee koko ajan lähestyvän ihmisen. Herkkupala on hyvä rauhantarjous, myöhemmässä vaiheessa rapsutus korvan takaa on ystävällinen ele. Joskus on myös hyvä asettua kanin ulottuville haisteltavaksi ja tutkittavaksi. Tämä kannatta tehdä ojentelematta käsiään turhan paljoa kania kohti. Kanin kurkottaminen käsillä (varsinkin ylhäältä) voi olla petolintumaista sekin. Kun kani saa tutustua ihmiseensä ja tämän hajuihin omatoimisesti ja sitä mukaa kuin uskaltaa, tilanne on samanlainen kuin luonnossakin toisiinsa tutustuvilla kaneilla.

Joskus käsien käytön välttämisellä on tosiaan puolensa. Hyviä tuloksia voi saavuttaa myös lähestymällä pelokasta kania lattialla matalana kontaten, pää edellä, "kuten kani". Tässä tilanteessa tietysti pitää olla järkevä ja suojata silmänsä (ehkä jopa koko kasvot) - ja lähestyä vaikkapa päälaki edellä. Tällainen lähestyminen on kanimaisempi kuin kanin kaappaminen kädet ojossa. Piakkoin sitä jo tunteekin pientä ilmavirtaa päälaellaan - kani siellä nuuskii hiuksia sieraimet suurena.

"Laiduntaminen" on kanimaailmassa rauhallinen tilanne, joten kannattaakin kokeilla "laidunmaista kohtaamista". Pelokkaan kanin kanssa voi "leikkiä" rauhallista ruohonsyöntituokiota niityllä. Otetaan vaikkapa tuoreita mausteyrttejä tai salaattia. Tarjotaan tätä herkkua hivenen kanin eteen lattialla ja ryhdytään mutustelemaan sallaattia lattian tuntumassa itsekin - pienen matkan päässä. Samanlaisten rauhanomaisten tilanteiden "lavastaminen" auttaa usein myös kanien totuttamisessa toisiinsa. Ystävykset syövät yhdessä - vaikka aluksi välissä olisikin jonkinmoinen turvaverkko.

The Real Rabbit

Kuvan kanit esittävät toisilleen rauhoittavia eleitä: makoilu ja peseytyminen.Oikea Kani / The Real Rabbit

Sivun yläreunaan