Kaivaminen on kanimaista

Kaivamista, pureskelua ja repimistä, luonnollista kaikki
Ohjataan mielenkiinto sopivaan kohteeseen
Ennaltaehkäistään kiusallisten tapojen pinttyminen

Kaivamista, pureskelua ja repimistä, luonnollista kaikki

Kaivaminen ja juurakoiden ja oksien pureskelu ja kaikenlainen "raivaaminen" ovat kanien luonnollista puuhaa. Osittain nämä puuhat liittyvät turvallisen pesäkolon perustamisen tarpeisiin, osittain alati kasvavien hampaiden kuluttamistarpeeseen. Osa puuhasta on puhdasta uteliaisuutta. Varpujen ja muiden runsaskuituisten pikkukasvien nakerteleminen liittyy osittain mielekkäiden ravintoainesten ja suolistoa hoitavien ainesten saannin varmistamiseen. Toisaalta osittain sekin liittyy hammashuoltoon ja puhtaaseen mielenkiintoon.

Kodin sisäpuolella lemmikikanin harjoittamana nämä täysin luonnolliset ja asiaankuuluvat kaniaktiviteetit voivat näyttää hurjistuneelta mattojen ja huonekalujen tuhoamiselta. Kanilta ei kuitenkaan saa kieltää sen luonnolisten tarpeiden toteuttamista, mutta kanin mielenkiinnon voi houkutella ihmisen mielestä soveltuvampaan kohteeseen.

Ohjataan mielenkiinto sopivaan kohteeseen

Kun kanin niinsanotut tuhotoimet ovat hurjimmillaan, kannattaa pohtia, mitä kani oikeastaan haluaa. Se joka osaa löytää vastauksen tähän kysymykseen, löytää todennäköisesti myös parannauskeinon. Jos vaikuttaa siltä, että kani pyrkii rakentamaan itselleen piilopaikkaa tai pesäkoloa. Tällöin kannattaa tarjota tarpeetpiilopaikan tekoon: suuria pahvitötteröitä, laatikoita, vanhoja pyyhkeitä ja tyynyjä - mitä sattuu keksimään. Jos vaikuttaa, että kyseessä on nimenomaan naaraskanin pesänrakennuspuuha, ei piilopaikan teko ja ilmiö on pitkäaikainen, kannattaa lukea myös artikkeli valeraskauksista.

Jos kanilla on jo mieluinen piilopaikka, mutta se kaivaa vain kanimaisuuttaan (mahdollisesti lisäsiipeä kollon tai ylimääräistä uloskäyntiä, omasta mielestään siis), saattaa myös kaivuupaikka sijainniltaan olla se oleellinen tekijä. Tällöin huoneen arvoesineet pelastetaan toiseen paikkaan ja sijoitetaan juuri tähän kohtaan jotain, mitä saa kaivaa. Kysymyksessä voi olla vaikkapa toinen hiekkalaatikko, tai ihan katettukkin laatikko. Laatikko voidaan täyttää vaikkapa puupelletillä tai turpeella tai puhtaalla karkealla rantahiekalla (mutta ei missään tapauksessa paakkuuntuvalla kissanhiekalla, joka on kaneille vaarallista). Laatikon vaihtoehtona paikalle voidaan laittaa myös vanhoja tyynyjä, pyyhkeitä ja lakanoita, jos kani haluaa myös nypeltää tekstiilejä. Jos kanin valitsemaan kaivuupaikkaan liittyy myös merkkaamista, on parasta laittaa vain suosiolla alle pala muovimattoa varsinaisen lattian säästämiseksi - palanhan voi valita jopa lattiapinnoitetta muistuttvasta aineksesta.

Joitakin kaneja kiinnostavat pyörivät esineet. Pajupunospallot ovat suosittuja - ja varsinaisia pallomaisia kaninlelujakin löytyy. Tyhjät paperirullat saattavat innostaa. Ennenkaikkea hyvä kaninlelu on sellainen, jonak sisälle voi tunkea vaikkapa heinää tai yrttejä. Herkun saaminen pyörivästä esinnestä tarjoaa haastavaa puuhaa, niin ajattelun kuin koordinaationkin tasolla.

Huonekalujen pureskelu johtuu usein mielekkäämmän pureskeltavan puuttumisesta. Kanille kannattaakin tuoda tuoreita puuvartisten kasvien oksia. Erityisen hankalissa tapauksissa kannattaa käyttäähedelmäpuiden oksia, koska niitä kanit eivät voi vastustaa. Myös mustikanvarvut ovat hyviä houkuttimia. Samanaikaisesti sovelletaan seuraavassa kappaleessa esiteltäviä tapakierteen muodostumisen estomenetelmiä.

Ennaltaehkäistään kiusallisten tapojen pinttyminen

Kanit urautuvat tapohinsa nopeasti, niinpä pureskeluun kohteeksi joutuvat pöydänjalat kannattaa joko eristää vaikkapa jollakin aitauksella kanin ulottumattomiin tai kääriä vähäksi aikaa jollakin harmittomalla, mutta voimakastuoksuisella mausteella (esim. vanilja) siveltyihin kankaisiin. Myös pisara viinietikkaa eristeessä voi karkottaa pureskelijan hajullaan. Näin tavan muotoutuminen katkaistaan heti alkumetreillä. Pinttyneempää tapaa poisopeteltaessa pitempiaikainen eristäminen tulee tarpeeseen. Pöydälle voi laittaa kirjaimellisesti sukat jalkaan pitemmäksiki aikan - ja sukkien poistamisenkin jälkeen jatketaan mauste- tai hajusivelyä.

Periaatteessa yritetään saada kani unohtamaan tämä huvitus juuri tässä kohdassa. Tilalle on kuitenkin aina tarjottava toinen vastaava virike - kuten ne hedelmäpuun oksat. Koko tapaa ei voida poistaa, nämä keinot ovat vain kohteen muuttamista varten.

Sama periaate koskee kaivuupaikkoja, joita ei kaivettvaksi haluta. Kaivamisen kohteeksi joutuvan tyynyn tai patjan voi peittää kanin näkökulmasta epämiellyttävän liukkaalla päällisellä. Jos kaapista ei sopivaa löydy, päiväpeitteitä ja tyynynpäällisiä voi askarrella vaikkapa lasten ulkoilupukukankaasta tai muusta liukaspintaisesta paksusta materiaalista. hajukäsittely auttaa tässäkin. Puuvilla ei koskaan toimi kaniestona: puuvillan pureskelu kuuluu monien kanien mieluisimpiin huvituksiin. Pyritään siis muuttamaan mielenkiintoinen vähemmän mielenkiintoiseksi.

Jos ongelmakohtana on maton hapsujen pureskelu, kannattaa koko mattoo siirtää tilapäisesti pois. Hapsut masutetaan ennen maton palauttamista. Tilalle tarjotaan vaikkapa kasapäin wc-paperirullia, joihin voi houkuttimeksi jättää jonkin matkaa paperiakin. Paperi ei tosin ole suositeltavaa kaninruokaa, mutta tilapäisenä repimishoukuttimena sitä moni käyttää.

Kieltosana ei voidaan opettaa tehostamalla sanaa läpsäyttämällä käsiä vaikkapa lattiaan aiheuttaen kanien oman varoitusäänen, juuri silloin kun kani on ei-toivoituissa puuhissaan. Kani tulee myös siirtää huoneen toiselle reunalle heti kiellon jälkeen. Kieltosana toimii vain oikein ajoitettuna. Kieltosanasta on Lurppanetin kanisivuilla aivan oma lisäartikkelinsa.

Oikea Kani / The Real Rabbit

2006