Kevät- ja kesäkauden kuumuus: riskien hallinta

Kuumuus on vakava riski
Oireiden tunnistaminen ja toimenpiteet
Matkustus aurinkoisella säällä


The Real Rabbit

Kuumuus on vakava riski

Kesä (ja jopa kevätkausikin) merkitsee usein lemmikeille kuumuutta. Kanit sietävät kuumaa lämpötilaa huonosti. Usein ajatellaan virheellisesti, että lämpimissäkin maissa elävät lajit kestävät lämpöä. Luonnonvaraiset eläimet kuitenkin piiloutuvat kuumuudelta tehokkaasti koloihin ja viileisiin kasvistoihin. Niiden luonnonvaraiset serkutkaan eivät siis siedä keskipäivän kuumuutta. Lemmikkieläimillä - varsinkaan häkissä elävillä - ei taas ole luonnon kaltaisia mahdollisuuksia hakeutua tarpeeksi viileisiin paikkoihin.

Erityisesti vaikeuksia on odotettavissa pitkäkarvaisilla kaneilla - mutta riskiryhmässä ovat esimerkiksi myös vanhat, nuoret, toipilaat sekä ylipainoiset eläimet. Kuitenkin kuumuus uhkaa kaikkia kaneja. Kuumuuden vaarat eivät vaani pelkästään ulkoiluaitauksessa; myös sisällä lämpötila voi nousta kohtuuttomasti.

Lämpimillä ilmoilla on tärkeää, että kanilla on runsaasti kylmää vettä. Sekä sisällä että ulkona tulee olla aina varjoisa nurkkaus tarjolla. Varjopakan on löydyttävä kaikkina päivän aikoina auringon paistaessa eri suunnista. Sisällä eläimen huoneessa on oltava hyvä ilmanvaihto. Lämpötilaa voi tilapäisesti alentaa tuulettimilla, kunhan ei aiheuteta vedon kaltaista tilaa eikä kaniturvallisuutta laitteen sähköjohdoilla.

Oireiden tunnistaminen ja toimenpiteet

Kaneilla huolestuttavia esioireita voivat olla esimerkiksi kostea kuonoseutu, kuumat korvat, hengitys pää taka-asennossa ja suu auki, tihentynyt hengitys, raskas hengitys, kohonnut ruumiin lämpö ja pään ravistelu. Aktiivisuus ja liikkuminen ovat tarkkailtavia asioita. Liikkumattomuus on kuumalla kelillä aina erittäin huolestuttava oire.

Jos kuumuuden haittoja epäillään, viedään potilas heti viileään tilaan, jossa on hyvä ilmanvaihto. Ruumiinlämpötilaa voidaan ensiapuna pyrkiä laskemaan myös käärimällä potilas kosteaan viileään pyyhkeeseen (ei kuitenkaan kylmään). Kania voidaan myös viilentää taputtelemalla kostealla sienellä. Potilaalle tarjotaan vettä. Kuivuminen on vaarallista. Lisäksi otetaan heti yhteys eläinlääkäriin. Tässä tilanteessa ei ole aikaa viivytellä. Apua tarvitaan todella nopeasti.

Matkustus aurinkoisella säällä

Matkustavan kanin olinpaikan lämpötilaa on kesällä tarkkailtava ehdottomasti. Kaikkihan jo toivottavasti tietävätkin, ettei eläintä saa missään tapauksessa jättää yksin kuumaan autoon matkan pysähdyksillä. Kuumuus voi olla eläimelle haitallista kuitenkin matkan kulkiessakin, vaikka lämpötila ihmisistä tuntuisi jotenkuten siedettävältä. Eläintä voi viilentää pyyhkeeseen käärityllä kylmävesipullolla tai useammallakin. Halutessaan kani voi tällöin hakeutua jäähdyttelemään kylki kiinni "kylmäpatterissa". Kylmävesipullo kannattaa kuitenkin yleensä kääriä pyyhkeeseen, ettei kosketuspinta olisi suorastaan haitallisen kylmä. On myös tärkeää, ettei kylmävesipullo ole liian suuri ja painava kanin kokoon nähden - pullohan voi liikkuvassa autossa vieriä. Kylmävesipulloilla voi viilentää eläinten asuintiloja myös kotioloissa.

Oikea Kani / The Real Rabbit

Sivun yläreunaan

2006