Kuinka lähestyn kania
Milloin kaniin saa koskea?

The Real Rabbit

Missä mielentilassa olevaan kaniin saa koskea
Missä paikassa kaniin saa koskea

Missä mielentialssa olevaan kaniin saa koskea?

Ensimmäinen sääntö on, että kanin tulee olla hereillä, ennen kuin siihen kosketaan. Kanin täytyy aina saada ehtiä havaita ja tunnistaa, kuka sitä lähestyy. Olisi myös toivottavaa, että kani on suhteellisen rento, kun sitä lähestytään.

The Real Rabbit

Yleinen virhe on "jähmettyneen" kanin lattialta nostaminen. Tämä virhe tapahtuu kokeneellekin harrastajalle helposti kiireessä, kun täytyy tehdä jokin hoitotoimenpide tai poimia eläin kuljetuslaatikkoon kiiruhtaessa vaikkapa matkoille yhdessä kanin kanssa. Jähmettynyt kani on yleensä helppo ottaa kiinni. Lapset käyttävät tätä tilaisuutta hyväkseen, koska kanin nappaaminen syliin rapsuteltavaksi voi usein olla muissa tilanteissa vaikeaa. Kani kuitenkin jähmettyy yleensä pelosta, kun se uskoo olevansa vaarassa mutta ei usko voivansa paeta minnekään. Kyseessä on ns. "selkä seinää vasten tilanne". Tässä tilanteessa kani on valmistautunut puolustautumaan. Jos kaniin tällöin koskee, se todennäköisesti puree - ja niin lujasti kuin se kykenee. Jähemettymisen tunnsitaminen pelon eleenä onkin yksi tärkeimpä seikkoja, joka kaninomistajan tulee lemmikistään oppia.

Ruokailevaa kani ei mielellään pidä häiritä - jos enkin vuoksi, että ruokaillessa kesykanit tarkkailevat ympäristöään hiukan vajavasti ja voivat siis tulla osin yllätetyksi. Lisäksi ruokapaikalla koskettaminen voi olla kanin mielestä reviirirajan rikkomista.

Missä paikassa kaniin saa koskea?

Kaniin ei pidä koskea sen omimmalla sisäreviirillä muutoin kuin hätätilanteessa. Kaniyhdyskunnassa pesäkolo ja sen välitön läheisyys ovat selkeästi kanin sisäreviiriä, yksityisaluetta. Jos kanilla on häkki (jonka ovi on toivottavasti auki aina tai edes suuren osan osan ajasta), on häkki ja oviaukon lähiympäristö todennäköisesti tätä sisäreviiriä. Jos kanit elävät pariskuntana, sisäreviiri on kanien yhteinen, mutta vain hyvin harvat kanit sallivat sen omistajalleen. On kuitenkin muistettava, ettei reviiriä voi määritellä yleissääntöisesti - jokaisella kanilla on oma käsityksensä. Huonessa vapaana elävä kani voi pitää omaa piilokoppiaan ja ruokapaikkaansa eräänä sisäreviirinään ja vaikkapa sängynalustaa toisena sisäreviirinä.

Kani puolustaa sisäreviiriään tiukasti tuttujakin tunkeilijoita vastaan. Ystävällinenkin kosketus on tällä alueella pahasta. On turha tulla purruksi ja aiheuttaa epäluottamusta ihmis-eläin-suhteeseen tunkeutumalla kanin sisäreviirille. Siivouksen ajaksikin kani kannattaa houkutella muualle.

Oikea Kani / The Real Rabbit

2006