Kanin kynsien leikkaaminen


The Real Rabbit

 

 

 

Kuinka usein kynnet leikataan?

 

Kanin kynnet leikataan vähintään joka toinen kuukausi, mutta mielellään kuukausittain. Myös kynsien kasvussa on yksilöllisiä eroja. Lisäksi kynsien luonnollisessa kulumisessa on runsaasti eroja – riippuen erityisesti siitä, kuinka aktiivista kanin elämä on.

 

Kuinka lyhyeksi kynnet leikataan?

 

Tarkistetaan, missä kohdassa suoni päättyy kynnen sisällä. Jätetään esimerkiksi 2-3 mm kynttä suonen kärjen ulkopuolelle. Jos suonta ei esimerkiksi kynnen värin takia pysty selvästi havaitsemaan, kannattaa kynttä tarkastella pitämällä sen takana kynälamppua tai taskulamppua.

 

Millä välineellä kynnet leikataan?

 

On erikokoisia lähinnä kissoille ja koirille tarkoitettuja kynsileikkureita. Kanin koko ja kynnen paksuus rajoittavat jonkin verran leikkurein sopivuutta. On tärkeää, että leikkurit ovat napakat ja hyvässä terässä - eivätkä väännä kynttä leikattaessa.

 

Pienimmille kaneille saattavat sopia myös ihmisten kynsileikkurit. Näitä on kuitenkin yleensä kätevämpi käyttää leikaten sivuttain kuin leikaten ylä-ala-suunnassa.

 

Kuinka kania pidellään kynsiä leikattaessa?

 

Kani otetaan tukevaan otteeseen, mutta ei puristavaan. Kanin tulee myös ensin rauhoittua pitelyssä, ennen kuin aloitetaan varsinainen kynsien trimmaus. Istu alas. Jos olet oikeakätinen, ota kani vasenta kainaloasi vasten ”seisaalleen”, kanin selkä tukevasti rintamustasi/kainaloasi vasten. Vasen kätesi tulee kanin ympäri siten, että se pitelee kania rintamuksesta etukäpälien ympäriltä. Takajalat voi tukea omalla oikealla jalallaan. Käsiteltävät varpaat voi tukea vasemman käden peukalon ja etummaisten sormien väliin ja samalla tukea kanin rintamusta vielä pikkurillillä ja nimettömällä. Takakäpälien kynsiä leikatessa kanin asentoa voidaan kallistaa enemmän selälleen ja tukea kanin kylki hyvin omaa rintaa vasten käsivarren tukiessa toista kylkeä.

 

Joillekin kynsien leikkuu voi olla helpompaa, jos on erillinen pitelijä. Usein kuitenkin operaatio on loppujen lopuksi lähes helpompi suorittaa yksin: tällöin tuntee värinän tai kanin ponnistusta enteilevän jäykistymisen, jos kani aikoo liikahtaa.

 

Mitä tehdään, jos vahingossa leikataan suoneen?

 

Jos kynnen leikkaus sittenkin vahingoittaa verisuonta, tulee vuoto tyrehdyttää painamalla esim. puhtaalla sidetaitoksella. Kynsi voidaan puhdistaa lievästi antiseptisella eläimille tarkoitetulla puhdistusliuoksella. On muistettava, että kani todennäköisesti yrittää itse puhdistaa kynttä nuolemalla myöhemmin.

 

Oikea Kani / The Real Rabbit