Kanit ja lapset

 

 

Sopivatko kanit ja lapset samaan perheeseen?

Tärkeimmät säännöt kanien ja lasten rinnakkaiselossa

 

 

Sopivatko kanit ja lapset samaan perheeseen?

 

Tämä riippuu perheen aikuisista. Perheen aikuisten on haluttava kanin seuraa yhtä paljon kuin lasten, sillä vastuu on vanhemmilla. Kania (eikä mitään muutakaan eläintä) saa missään tapauksessa hankkia lapsen ”leluksi” tai huvitukseksi. Kanin hankintaan on suhteuduttava samalla vakavuudella kuin minkä hyvänsä uuden perheenjäsenen hankintaan. Lapsi (eikä aina edes varhaisnuorikaan) pysty kantamaan kunnollista vastuuta eläimestä.

 

Pienen herbivoori-eläimen sairastuminen voi johtaa hengenvaaralliseen tilaan puolessa vuorokaudessa – kani vaatii siis erittäin säännöllistä hoitoa ja huolenpitoa. Kani ei missään tapauksessa ole helppo ja vaivaton lemmikki. Kani sopii vain perheisiin, jossa aikuiset ovat valmiita käyttämään paljon aikaansa lemmikin hoitamiseen. Kani sopii vain perheisiin, joissa eläimet ovat harrastus – ei perheisiin, jossa eläimet jäävät yksin nurkkaan perheen harrastaessa jotain muuta.

 

Erityisten vilkkaiden lasten läheisyyteen tai suuren lapsilauman keskelle kania ei pidä tuoda. Kanin näkökulmasta lapsen käytös (vaikka se olisi normaaliakin) muistuttaa valitettavan usein petoeläimen eleitä. Niinpä kanit todella usein pelkäävät lapsia ja heidän äkkinäisiä liikkeitään. Lapset myös usein seuraavat kania takaapäin, jonka kanit tulkitsevat saalistamiseksi. Niinpä lasten ja kanien kohtaamiset valitettavan usein päättyvät siihen että kani puree lasta pelästyksissään. Usein lapsi myös aiheuttaa kanille kohtuutonta stressiä ihan tahattomasti ja tämä johtaa pitkäkestoisena kanin terveydentilan heikkenemiseen. Lapset eivät välttämättä osaa myöskään varoa huoneessa liikkuvaa pientä eläintä ja voivat vahingossa törmätä kaniin itse juoksennellessaan –kohtalokkain seurauksin.

 

Pääpiirteissään lasten pitäisi olla kanien kanssa vain aikuisen valvonnassa ja aikuisen opastamana. Perheen aikuisten tulee huolella perehtyä kanien käyttäytymiseen ja ”saaliseläimen näkökulmaan” jo ENNEN kanin tuloa perheeseen. Kun aikuinen hoitaa (usein työläänkin) osuutensa asiassa, kanien ja lasten rinnakkaiselo voi kuitenkin olla todella onnellista.

 

 

Tärkeimmät säännöt kanien ja lasten rinnakkaiselossa

 

1. Opiskele kanien käyttäytymistä ja opeta lastasikin.

 

2. Muista aina, että kani on perusluonnoltaan pelokas saaliseläin - eikä se tunne koiraeläinten tyyppistä ryhmähierarkiaa.

 

3. Kehu ja kannusta lastasi, kun hän silittelee kania hellästi tai lähestyy eläintä rauhallisesti ja oikealla tavalla.

 

4. Jos lapsesi kohtelee kania väärin, älä päästä lasta kovin pian uudelleen kanin luo – joskus lapsen täytyy kasvaa lisää ollakseen valmis eläinkontaktiin.

 

5. Pidä huolta, että kanilla on aina mahdollisuus halutessaan poistua lapsen luota lapsen ulottumattomiin.

 

6. Jos kodissa on paljon lapsivieraita, pidä kani erillään huoneessa, jonne lapsilauma ei pääse. Lapsiryhmän liikkumatapa aiheuttaa erittäin todennäköisesti kanin mielessä assosiaation petoeläinlaumasta ja opettaa kanin pelkäämään ja vieroksumaan lapsia - ja ehkä jopa käden lähestyessä puolustautumaan puremalla.

 

7. Älä koskaan päästä enempää kuin yksi tai kaksi vierailevaa lasta katsomaan kania kerrallaan – ja nämäkin vain aikuisen tiukassa valvonnassa!

 

8. Jos kanilla on häkki, älä milloinkaan anna lapsen työntää mitään häkin puolien lävitse.

 

9. Pidä huolta, että lapsi ei häiritse kania kanin nukkumapaikassa tai piilopaikassa. Kanin kodin täytyy olla ehdottomasti rauhoitettu.

 

10. Älä anna lapsen koskea kanin ruokakuppeihin. Kanin näkökulmasta tämä on uhkaava ele, johon useimmat kanit vastaavat puremalla. Kanin ruokapaikan ulkopuolella lapsi voi tarjota kanille herkkupaloja, kunhan niitä ei ole noukittu kanin ruokapaikalta.

 

11. Älä anna lapsen lähestyä kania takaapäin tai äkkinäisesti, sillä tällainen käytös muistuttaa petoeläimen käytössä ja opettaa kanin pelkäämään lasta.

 

12. Älä anna lasten kiljahdella kovaäänisesti samassa huoneessa, jossa kani on.

 

13. Jos lapsi on pieni, älä anna lapsen nostaa kania lainkaan. Isommalle lapselle tulee opettaa oikeaoppiminen nostaminen takapäästä ja kainaloista tukien.

 

14. Anna kanin johtaa tapaamisia. On parasta jos kohtaaminen alkaa ja päättyy kanin aloitteesta. Tällainen kohtaaminen sujuu varmimmin.

 

15. Näytä aina itse hyvääja rauhallista esimerkkiä kanin hoitamisessa ja käsittelyssä.

 

Oikea Kani / The Real Rabbit