Liikuntaa kanille

 

The Real Rabbit

 

Liikunnan merkitys kanille

 

Liikunnalla on positiivinen vaikutus sekä kanin fyysiseen että henkiseen hyvinvointiin. Toimeton eläin passivoituu. Puuhastelu kanin kanssa on kanille iloinen asia, mutta on tärkeää tarjota kanille myös mahdollisuus itsenäiseen toimintaan.

 

Millaisessa tilassa liikutaan?

 

Hyviä liikuntatiloja on monenlaisia. Liikkumatila voi olla yksittäinen huone tai koko asunto. Liikkumatilana voi olla myös ulkoaitaus, josta kani ei pääse karkaamaan vaarallisiin paikkoihin ja johon kutsumattomat eläimet tai ihmiset eivät pääse tunkeutumaan –sivulta, alhaalta tai ylhäältä. Kanien tapauksessa tulee myös muistaa kanien kyky kaivaa tiensä ulos aitauksista, niinpä (myös ylhäältä suojatun) aitauksen seinämien alareunat tulee upottaa todella syvälle maahaan!

 

Isolla tilalla on etunsa, mutta vähintäänkin yhtä oleellista kuin koko on tilan mielenkiintoisuus. Isokin tila voi olla virikkeiltään köyhä – ja joskus jopa vaikeampi pitää turvallisena. Niinpä jo yksi hyvä huone, jossa on paljon puuhasteltavaa ja jossa kani voi olla irrallaan itsekseenkin turvallisesti, tarjoaa kanille hyviä mahdollisuuksia harjoittaa kanimaista elämää. Joskin kanit ottavat haltuunsa mielellään kaiken tarjotun tilan – uteliaita ja liikkuvaisia eläimiä kun ovat. Erityisen tärkeää on, että kani ei missään olosuhteissa pääse käsiksi sähköjohtoihin.

 

Kanilla tulee olla aina pääsy lämpimään, muttei kuumaan paikkaan. Suora auringonpaiste, jota ei voi väistää halutessaan, on haitallista. haitallista on myös veto.

 

 

Millaisia ovat hyvät virikkeet kanille?

 

Kanit juoksevat mielellään ylös ja alas. Kanit hyppivät mielellään ja pitävät myös tunnelimaisista väylistä. Myös eräänlaiset rampit sopivat kaneille. Jos kani voi harjoittaa kaivamista, aina parempi. Iso hiekkalaatikko, jossa on paljon puhdasta luonnonhiekkaa tai vaikkapa puupellettiä, on eräs hyvä kaivuualusta. Myös heiniin ja olkiin voi kaivautua. Kasa vanhoja pyyhkeitä sängyn alla tarjoaa myös kaivamisen kaltaista toimintaa. Pahvilaatikot käyvät sekä puruleluksi, kiipeilytelineeksi että piilopaikaksi. Isot kartonkiputkelot tai jopa betonirenkaat ovat useiden kanien mielestä mukavia.

 

Sisätiloissa vanhat paksut räsymatot ovat hyviä juoksualustoja – käpälät pitävät hyvin, ja myöskin askelasento on oikeampi kuin kovalla lattialla. Villikaneillahan kynnet pureutuvat maahan, kun taas sisäkaneilla varpaat jäävät koholle, kun kynnet eivät pureudukkaan parkettiin.

 

Kanit viihtyvät sekä nojatuolin päällä että alla. Tuolin päällä voi pitää esim. paksusta (kosteutta hylkivästä) ulkoilupukukankaasta tehtyä liinaa, joka on helppo tarvittaessa pestä ja josta karvat ja pöly on helppo puistella siivouspäivänä. Tuolin päältä on hyvät näköalat ympäristöön ja tuolin alla on hyvä lymytä.

 

Monet kanit pitävät myös tyynyistä lattialla, niissä kieriskelemällä löytyy mukavia ja vaihtelevia asentoja – tasainen lattia on tylsä.

 

Pureskeltavista oksista ja varvuista saa mukavaa lisäpuuhaa. Lisäksi voi tarjota pehmeämpiä puruleluja, kuten wc-paperirullia ja olkia.

 

 

Oikea Kani / The Real Rabbit