Pesäkolon rakennuksen peruskurssi

Pesäkolon rakenne
Poikeuksena poikaspesä

Pesäkolon rakenne

Villikanin pesäkolossa on aina useita oviaukkoja. Samassa pesäkolostossa asuu yleensä eräänlainen perheyksikkö, mutta koko yhdyskunann tunnelit ovat yleensä kytketty toisiinsa yhdystunneleiden avulla. Tämä lisää turvallisuutta tilanteessa, jossa petoeläin tunkeutuu koloon.

Ihmisen rakentaman mökin perusongelma yleensä onkin oviaukkojen liian vähäinen määrä. Kani ei tahdo mennä piilopaikkaan, joka on umpikuja. Kanin mielestä sängyn alla on turvallisempaa. Ongelman voi tietysti korjata rakentamalla moniovisen pesämökin. No, ainahan kanille voi antaa pahvilaatikon, jossa on yksi valmis ovi ja muutama aloitettu ovi pureskeltavaksi loppuun.

Monta uloskayntia

Poikkeuksena poikaspesä

Poikaspesä on poikkeus pesäkolojen joukossa. Siihen johtaa vain yksi käytävä. Tämän kolon oviaukon naaras sulkeen kasvinjäänteillä ja sammalilla. Myös sisustustarpeita kuluu paljon. Naaras ei itse käy pesässä usein - eikä myöskään nuku siellä. Näin se ei kiinnitä poikasiinsa vihollisten huomiota turhaan. Niinpä periaatteessa poikasia saava keskykaninaaraskin tarvitsee kaksi erillistä pesäkoloa. Yhden yksiovisen poikasilleen ja toisen tavallisen moniovisen itselleen. Tietysti huoneessa vapaana liikkuva kaninaaras voi hyödyntää perinteistä "sängynalustaa" omiin tarpeisiinsa.

Oikea Kani / The Real Rabbit

2006