Pureskeltavaa kanille


The Real Rabbit

 

 

Miksi kani pureskelee huonekaluja?

Todennäköisimmin huonekalujen ja lattialistojen pureskelu johtuu joko sopivamman pureskeltavan puuttumisesta tai ikävystymisestä. Kanin hampaat kasvavat jatkuvasti ja niinpä kanin täytyy saada myös kuluttaa hampaitaan. Muutoin seurauksena on ylikasvaneet hampaat, joilla ei pysty enää syömään.

 

Mitkä puulajit sopivat kanin pureskeltavaksi?

Omenapuun oksat, joissa on vielä hieman lehtiäkin, ovat kanien suurta herkkua. Omenapuiden oksat eivät tosin ole kaikkien saatavilla – varsinkaan pohjoisimpien kaniharrastajien. Myös haapa, paju ja koivu ovat hyvää purtavaa. Eri kaneilla on erilaisia mieltymyksiä. Erityisen mielellään kanit narskuttelevat nuoria tuoreita oksia (pururisuja) lehtineen. Talvella ikivihreä kuusi on kelpo vaihtoehto. Pururisuja kerättäessä tulee kiinnittää huomiota siihen, että paikkojen on oltava puhtaita saasteista ja vapaita torjunta-aineista.

 

Mitkä puut eivät sovi kanin pureskeltavaksi?

Esimerkiksi kirsikka- ja luumupuut ovat myrkyllisiä, ellei oksia ole kuivattu vähintäänkin kuukauden ajan. Varminta on kuitenkin pitäytyä tutuissa ja turvalliseksi tunnetuissa puulajeissa.

 

Mikä muu soveltuu kanin pureskeltavaksi?

Mustikan ja puolukan varvut ovat erinomaista pureksittavaa. Erityisesti mustikanvarvut maistuvat hyvin useimmille kaneille. Näitä voi myös kuivata kaneille talveksi lehtineen. Myös varpuja valittaessa kannattaa pitää mielessä keräyspaikan puhtaus.

 

Oikea Kani / The Real Rabbit