Kanin ruokinta

The Real Rabbit

Aikuisen kanin ruokinta
Nuoren kanin ruokinta


Aikuisen kanin ruokinta

Kanin ruokavalion perusta ovat raikas vesi, heinä, pelletti ja erilaiset vihannekset. Kani on ehdottomasti kasvissyöjä.

Kanilla on oltava aina saatavilla runsaasti kuivaa heinää ja vettä. Kuiva heinä pitää suoliston toiminnan kunnossa. Kanin ruoansultausjärjestelmä on erikoistunut suuren selluloosapitoisuuden käsittelyyn ja tarvitsee siksi runsaskuituisen pohjan. Myös tuore ruoho on kanille hyväksi. Tuoretta ruohoa lisätään talven jälkeen varovasti, hiljalleen sopeuttaen -ripulin välttämiseksi. Tuore ruoho kerätään aina paikasta, joka tunnetaan puhtaaksi torjunta-aineista, liikenteen saasteista ja toisten eläinten virtsasta ja ulosteista.

Kaneille suunniteltu pelletti on hyvä ja suositeltava osa ruokavaliota, sillä pelletissä on pyritty kattamaan eri ravinneaineiden tarpeet turvallisesti. Pellettiä valitessa kannattaa kuitenkin olla huolellinen, sillä eri pellettien energiasisältö vaihtelee reippaasti. Myös pellettien kuitupitoisuudet, proteiinipitoisuudet ja kalsium-pitoisuudet ovat tärkeitä valintakriteereitä. Jos pellettimerkkiä joudutaan syystä tai toisesta vaihtamaan, on tärkeää vertailla uuden ja vanhan energiamääriä sopivan annostleun löytämiseksi. Kokeneet kasvattajat kertovat yleensä mielellään omista ruokintakokemuksistaan - mikä on varsinkin vasta-alkajalle suureksi avuksi. House Rabbit Societyn neuvonta suosittelee proteiinitasoa 12-14 % pelletissä aikuisille kaneille, joilla ei teetetä poikasia. On syytä myös varmistaa, ettei ruoassa ole eläinperäisiä proteiineja.

Vihannesten valinnassa hyvä nyrkkisääntö on tarjota eri värisiä vihanneksia hyvän ravintotasapainon takaamiseksi. Tummanvihreälehtiset kasvikset ovat hyviä, mutta niin ovat myös monet juurekset. Parsakaali, pak choi, varsiselleri, herneen versot ja roomalainen salaatti ovat hyviä "vihreitä" kanille. Lisää vihreitä ideoita on Lurppanetina artikkeleissa viljan oraista sekä luonnonkasveista. Porkkana on luonnollisestikin suosikkijuures. Mieltymys porkkanoihin lieneekin yksi harvoja kaneihin liittyviä myyttejä, jotka pitävät paikkansa. Myös porkkanan varret ovat erinomaista ruokaa kanille. Hedelmistä perinteisiä suosikkeja ovat mm. omenat ja päärynät ja ne sopivatkin hyvin lisukkeeksi.

On myös erittäin tärkeää tarjota kanille kovaa pureskeltavaa. Pureskeltavaksi sopivat hyvin erilaiset oksat ja varvut.

Makea ja rasvainen - ihmisten herkuksi mieltämä - ei kanille sovellu missään ikävaiheessa.


Nuoren kanin ruokinta

Tässä kappaleessa kuvataan kasvavan kanin ruoan tarvetta vain hyvin karkealla tasolla. Erityisesti poikasvaiheen ja nuoruusvaiheen siirtymäruokinta edellyttää paljon asiantuntemusta hoitajalta. Niinpä poikasia ei pidäkään teettää ilman perusteellista perehtymistä asiaan. Luovutusikäiset kanit (noin 2 kk tai mm. rodusta riippuen jopa enemmän, ehdoton minimi 7 viikkoa) on yleensä jo totutettu monipuoliseen perusruokaan. Uusi kaninomistaja joutuukin miettimään vain kasvavan kanin ja aikuisen kanin ruokinnan eroja.

Yleensä noin kolmen viikon ikäiseksi kanit elävät emonsa maidolla. Tämän jälkeen heinä ja pelletti ovat keskeisiä elintarvikkeita. Lapsuusvaiheessa emo usein imettää jopa viikkoja pidempään kuin ihminen huomaa - ja imettäminen on tärkeää pikkukanien vahvistumiselle.
Pikkuhiljaa ravintoon tuodaan mukaan vihanneksia yksi kerrallaan. Tuoreiden vihannesten bakteerikanta on hyvin erilainen pikkukanin "vauvaruokaan" - joten siirtyminen tehdään todella varovasti.

Pelletin kulutus on nuorilla kasvavilla kaneilla suuri - ja tässä vaiheessa se saakin olla suuri. Nopeasti kasvavien nuorten eläinten keskeisten ravinteiden saantia ei pidä keinotekoisesti rajoittaa.

Kanit kasvavat noin 7 kk:n ikään asti - ja jotkut rodut jopa pidempään. Tässä kasvuvaiheessa proteiinimäärä saa olla aikuisen kanin proteiinimäärää suurempi. Tämä voidaan huomioda sekä pelletissä että viherravinnossa. Proteiinipitoisia vihreitä kasveja ovat mm. erilaiset viljojen oraat ja valkoapila. Monien maiden neuvojat suosittelevat eritysiesti alfalfaa nuorille kaneille. Näihin totuttaminen on toki tehtävä pikkuhiljaa.

The Real Rabbit

Oikea Kani / The Real Rabbit
Sivun yläreunaan