Kanin suolistomikrobeilla on tärkeä rooli

 

 

 

 

Mitä ja missä suolistomikrobit tekevät?

 

Kanin suolistomikrobit elävät anaerobisissa olosuhteissa kanin suolistossa ja niiden tehtävä on hajottaa selluloosaa.

 

Miten mikrobikantaa hoidetaan?

 

Mikrobikantaa hoidetaan oikeaoppisella ravinnolla. Ravinnon tulee olla riittävän selluloosapitoista. Jos ravinto sisältää liikaa sokeria ja tärkkelystä, vahingollisten bakteerien määrä kasvaa rajusti ja haitallisten pieneliöiden aineenvaihduntatuotteet ovat kanille myrkyllisiä. Niinpä kanien tuleekin nauttia kaninruokaa, ei makeita ihmisille tarkoitettuja herkkupaloja. Kanit kuitenkin voivat nauttia hedelmiä, sillä hedelmien luonnollinen fruktoosi ei ole samalla tavalla vaaraksi.

 

Kuinka mikrobikanta palautetaan esimerkiksi antibioottikuurin jälkeen?

 

Paras tapa elvyttää oikea suoliston mikrobikanta esimerkiksi sairauden jälkeen on hankkia tuoreita terveen kanin papanoita ja uuttaa näistä mikrobipitoista nestettä. Uutteen voi makeuttaa esimerkiksi jonkin hedelmän luontaisella mehulla – sillä vieraan kanin papanoiden haju ja maku voivat kania kummastuttaa. Uuttaminen tapahtuu lasissa korkeintaan kädenlämpöisessä vedessä papanoita murskaten. Uutteen voi suodattaa esimerkiksi sideharsolla (tai jollakin sukkahousuniksillä) ennen annostelua pipettiin tai muoviruiskuun.

 

Antibioottikuurit ovat yleensä tuhoisa myös hyödyllisille mikrobeille. Kuurin aikana suolen toimintaa voi tukea myös pienellä määrällä apteekin maitohappobakteerivalmistetta.

 

Oikea Kani / The Real Rabbit