Tietoiskuja kanin terveydenhoidosta

2006

  

 

Ulkoloisten aiheuttamat oireet voivat olla oire muusta terveysongelmasta

 

Hammasjuuri voi saada silmän vuotamaan

 

Omega-3- ja -6 –rasvahappoja vanheneville kaneille

 

Uroskania ei pidä päästää naaraiden luo liian pian sterilisaation jälkeen

 

Lajitoveri auttaa terveydenhoidossa

 

 

Ulkoloisten aiheuttamat oireet voivat olla oire muusta terveysongelmasta

 

Cheyletiella –loiset (hilsepunkit) ovat uuden tiedon mukaan erittäin yleisiä aiheuttamatta kantajalleen mitään näkyviä oireita. Ongelmia alkaa tulla yleensä vasta terveydentilan heiketessä muista syistä. Tällöin kani puhdistaa itseään vähemmän ja huonommin – niinpä punkkipolulaatio kasvaa yllättäen ilman kontrollia. erityisesti kanit, joilla on selkäongelmia, hammasongelmia, runsasta ylipainoa, tasapainovaikeuksia tai raajakipuja alkavat usein kärsiä Cheyletiella -loisista sekundäärisenä ongelmana. Hoidettaessa näiden loisten aiheuttamia iho-oireita pitäisi perehtyä myös mahdolliseen taustalla olevaan häiriöön kanin terveydentilassa. Kani voi tarvita muutakin hoitoa kuin pelkän loishäädön. Tieto löytyy artikkelista, jossa kehitystä kanin terveydenhoidossa kuvailee Dr Linda Dykes brittiläisen Rabbiting On – lehden kesänumerossa 05.

 

 

Sivun yläreunaan

 

 

Hammasjuuri voi saada silmän vuotamaan

 

Kanin kroonisesti vuotavien silmien taustalla voi muiden syiden lisäksi olla epänormaalisti kasvanut hammasjuuri. Ylähampaiden hammasjuuren sijainnista ei ole pitkä matka kyynelkanavaan. Tieto löytyy artikkelista, jossa kehitystä kanin terveydenhoidossa kuvailee Dr Linda Dykes brittiläisen Rabbiting On – lehden syysnumerossa 05.

 

Hammasjuuren hallitsematon kasvu leukaluussa voi olla tulosta kalkin puutteesta kanin kasvuiässä ja liittyy yleensä välinpitämättömään hoitoon. On toki muistettava että kalsiumin yliannostuskaan ei ole hyväksi!

 

Sivun yläreunaan

 

 

Omega-3- ja -6 –rasvahappoja vanheneville kaneille

 

Vanhenevan kanin ravintoon kannattaa lisätä mm. ruokia, jotka luonnostaan sisältävät Omega-3- ja -6 -rasvahappoja. Tämän ja muita vanhenevan lemmikin ravinto-ohjeita antaa Dr Christine Huggett lehdessä Rabbiting On (elokuu 05).

 

Kaneille sopivista ruoka-aineista Omega-3 -rasvahappoja on mm. kurpitsansiemenissä ja saksanpähkinöissä. Omega-6 –rasvahappoja taas on mm. auringonkukansiemenissä. Rasvaisten pähkinöiden ja siementen tarjoilussa joudutaan tietysti huomioimaan mm. painon kohoamisen riski ja näitä annostellaan aina vain pieninä määrinä.

 

Sivun yläreunaan

 

Uroskania ei pidä päästää naaraiden luo liian pian sterilisaation jälkeen

 

Kastroitua uroskania ei pidä päästää naaraiden pariin liian pian leikkauksen jälkeen, sillä spermaa voi olla ”varastossa” vielä leikkauksen jälkeenkin. House Rabbit Handbook (kirjoittaja Marinell Harriman) kehottaa noin kahden viikon karanteeniaikaan. On myös tärkeää, että uros saa parantua rauhassa ennen paluuta seksuaalikäyttäytymiseen. Useat kanipariskunnat eivät luovu astumisesta kokonaan sterilisaatiosta huolimatta.

 

Sivun yläreunaan

 

Lajitoveri auttaa terveydenhoidossa

 

Jos kanilla on hyvä toimiva suhde lajitoveriin, tämä on hyväksi terveydelle. Dr Linda Dykes kuvailee Rabbiting On - lehdessä (syysnumerossa 05) kymmenen vuoden edistystä kanin terveydenhoidossa. Artikkelissa todetaan mm. kroonisen silmän vuodon aiheuttamien iho-oireiden pysyvän kurissa, kun lajitoveri puhdistaa säännöllisesti silmänympäryksen. Ihmisen suorittamana pesu voi olla hyvinkin stressaava kokemus. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, ettei silmän vuodon syitä tarvitsisi selvittää. Artikkelissa viitataan nimenomaan kaneihin, jotka eivät vastaa saamaansa lääkehoitoon – vaan vuoto vain jatkuu.

 

On tärkeää muistaa että esim. tulehdusperäisissä vuodoissa erite saattaa myös sisältää huomattavan annoksen taudinaiheuttajaa.

 

Sivun yläreunaan

Oikea Kani / The Real Rabbit