niksejä sairaan kanin ruokintaan

2006

  

Huom! Nämä niksit ovat pelkästään tukihoitoa varten. Itse sairauden parantamiseen tarvitset eläinlääkäriä!

 

Banaania kiertokaulapotilaalle!

 

Herätä ruokahalu tillillä, persiljalla tai basilikalla!    Toimii yleensä  myös marsuilla!

 

Jatka tukiruokintaa kärsivällisesti!

 

Banaania kiertokaulapotilaalle

 

Kiertokaula (head tilt) voi aiheutua monista eri tekijöistä, joista yleisin on sisäkorvan tulehdus. Oireisiin liittyy tasapainottomuus ja ympyrän muotoinen liikerata. Kiertokaula vaatii aina eläinlääkärin hoitoa – ja nopeasti. Tulehdustapauksissa eläinlääkäri määrää voimakkaita antibiootteja. sairaustapauksissa kannattaa lisäksi muistaa, että kani ei kestä paastoa eikä nestehukkaa. Niinpä tukiruokinnalla on myös tärkeä rooli hoidossa.

 

Tasapainonsa menettänyttä kania joudutaan usein ruokkimaan pipetillä tai muoviruiskulla. Ruokahalu voi olla heikko ja tasapainon puute vaikeuttaa syömistä. Yleensä ruokinta tarkoittaa pehmeäksi keitettyä kaurapuuroa. Tätä voi maustaa esimerkiksi omenasoseella tai päärynäsoseella. Vauvanruoka – omenasose käy mainiosti ja on helppo ratkaisu. Energian saannin helpottamiseksi puuroon voi lisätä tilkkasen hunajaakin. Yleensä kuitenkin banaani maistuu kaneille parhaimmin. On myös tärkeää varmistaa, että kani saa riittävästi nesteitä. Kuivuminen on suurimpia uhkia tässä tilanteessa. Nesteet voi myös annostella pipetillä suuhun. Toisaalta nesteytystä voidaan saada aikaan myös isolla määrällä löysää puuroa. usein ruiskuruokintapotilas kuitenkin tarvitsee eläinlääkärin antamaa lisänesteytystä – sillä nesteiden imeytyminen normaalia kautta voi olla heikkoa.

 

Joskus kuitenkin ruokahalu voi olla tallella, mutta syöminen ei vain onnistu tasapainohäiriön takia. Kannattaakin kokeilla, voiko kani syödä itse, jos sitä pitelee asennossa, jossa kani tuntee olonsa paremmaksi ja rauhoittuu. Tällainen asento on todennäköisimmin seuraavanlainen: kani otetaan syliin nojaamaa ihmisen omaa rintaa vasten – se kanin kylki, johon pää puoltaa, otetaan omaa rintaa vasten. Takakäpälien on vastattava tukevasti syliin tai sylissä olevaan tyynykorokkeeseen, jotta kanilla olisi tukevampi olo. Jos tilanne on oikein paha, mieluisin asento löytynee lähes kyljellään maaten. Tässä asennossa kanin nenän eteen tuodaan tuore ja hyväntuoksuinen banaani. On varsin todennäköistä, että banaania syö heikkovoimainenkin kani ihan itse – kunhan kaatuilu on estetty turvallisella ja rauhoittavalla asennolla tutun ja turvallisen ihmisen sylissä. ”Banaania vaikka makuultaan!”

 

Vaikka terveelle kanille banaanin ylenmääräinen syönti voikin olla lähinnä ylipainoriski, on se erinomaista ruokaa sairaalle kani-paralle. Siinä on paljon energiaa, mutta se ei ole ihan kuidutontakaan. Banaanin voimalla on moni kani ponnistanut vaikean sairauden halki.

 

Tätä todella kannattaa kokeilla.

 

Sivun yläreunaan


The Real Rabbit

 

 

Voimakastuoksuiset yrtit voivat auttaa herättämään potilaan ruokahalun

 

Kun kani on esimerkiksi leikkaustoipilaana tai potee tulehdussairautta, ruokahalu voi olla heikko. Tällöin nesteytyksellä on tärkeä rooli (samoin kuin yläpuolisessa kiertokaula-artikkelissakin kuvataan). Kuitenkin myös kiinteää ruokaa olisi saatava suoleen: kanin suoli vaatii jatkuvaa toimintaa.

 

Kun tavallinen ruoka ei maistu, ruokahalua voi herätellä aromaattisilla maustekasveilla. Jos tämäkään ei auta, on kokeiltava pakkoruokintaa pipetillä tai ruiskulla (esim. kaurapuuro, omenakaurapuuro tai banaanikaurapuuro).

 

Nykyään ruokakaupoista saatavat ruukkuyrtit ovat erinomainen mahdollisuus ruokahalun herättelyyn. Jos kani on menossa esimerkiksi sterilisaatioleikkaukseen, kannattaa yrttejä (ja sitä banaaniakin) varata jo etukäteen kotiin. Tilli on yleensä varmin herkkupala tähän tarkoitukseen. Kuitenkin eri kaneilla on eri mieltymykset, niinpä myös persilja ja basilika voivat tehdä kauppansa. Eläimensä mieltymyksiä kannattaakin testailla terveenäkin kautena, jotta keinoja olisi ”jemmassa” sairaspäivien varalle. Myös auringonkukanversot tai rucola-salaatti saattavat olla juuri ne oikeat toipilasherkut.

 

Kesäkautena voikukan lehdet, piharatamo, hiirenvirna ja siankärsämö voivat toimia tällaisina herkkuina. Voikukan lehdet ovat näistä keskimäärin suosituimpia, mutta ne on pestävä erityisen perusteellisesti. Voikukan käyttöön voi ilmeisesti myös liittyä mikrobiriskejä. Kaikille ulkokasveille huolellinen pesu on hyväksi ja ne on kerättävä aina tutuilta saastevapailta ja torjunta-ainevapailta paikoilta.

 

Joskus toipilaalle maistuu paremmin kuivaruoka. Yrttejä kannattaakin kuivata varastoon sairastapausten varalle!

Sivun yläreunaan

 

Jatka tukiruokintaa kärsivällisesti

 

Tässä ohjeessa annetut ruokintamäärät ovat suuntaa antavia. On eri kokoisia kaneja ja samankokoisillakin kaneilla voi olla erinkokoisia tarpeita. Ruokintamääristä kannatta keskustella myös eläinlääkärin kanssa. Tarkka tieto tukiruokinnasta ja kanin omatoimisesti syömistä ruokamääristä auttaa lääkäriä myös arvioimaan muiden tukihoitojen (kuten nesteytyksen) tarvetta.

 

Tukiruokintaa (jota on kuvattu kahdessa ylemmässä artikkelissa) joutuu joskus jatkamaan useita päiviä (ja joissakin tapauksissa ehkä kauemminkin) ja useita kertoja päivässä. Riittävä kerta-annos puuroa vaihtelee kanin koosta riippuen. Aikuisilla kaneilla se voi olla esimerkiksi välillä 15  - 50 ml. Tämä ei kuitenkaan todennäköisesti vielä riitä jättikaneille. Puuroa tai velliä annetaan 0,5 –1 ml kerrallaan kanin koosta riippuen. 2-3-kiloinen kani alkaa yleensä kääntää päätään pois 20- 30 millilitran kohdalla vatsan täyttyessä. Kanin eleitä kannattaakin seurata tarkasti ”pakkoruokinnassa”. Joskus ”mitta voi tulla täyteen” jo 10 millilitran kohdallakin – isommallakin kanilla. 2-3 –kiloisella kanilla 10-20 ml:n annoksia pitäisi olla vähintään kolme päivässä  - ja silloinkin ruokintaväli on huolestuttavan harva. Suolen toiminta pysyy käynnissä parhaimmin ”säännöllisellä täytöllä”.

 

Puuro kannattaa annostella pipetillä tai muoviruiskulla suuhun sivusta päin, etuhampaiden taakse. Tällöin kani ei ”sylkäise” annosta pois, vaan ryhtyy sitä makustelemaan. Hyvä pitelyasennon löytäminen onkin kaiken A ja O. Jos ruokinnan voi tehdä parityönä – se on takuulla helpompaa. Avustaja täyttää pipetin hoitajan rauhoitellessa potilasta.

 

Huom. leikkaustoipilasta ei saa pakkoruokkia ennen kuin se on varmasti kunnolla hereillä ja nielemiskykyinen, ettei potilas vetäisi annosta henkitorveensa. Leikkauspotilaalle tarjotaan aina aluksi ruokaa ja herkkupaloja perinteisesti nenän eteen aseteltuna – pakkoruokinta ei missään tapauksessa ole rutiinitoimenpide. Leikkauksen jälkeinen hoito ja ruokinta tuleekin käydä läpi eläinlääkärin kanssa jo etukäteen. Eläinlääkäri myös neuvoo, mikä on aikaväli, jonka jälkeen pakkoruokinta on aloitettava kanin kieltäytyessä syömästä.

 

Joskus tukiruokinnan tarve voi tuntua loputtoman pitkältä – moni ahkera kanipotilaan hoito on kuitenkin johtanut onnelliseen lopputulokseen: potilas on parantunut. Tukiruokinta voi tuntua vaikealta ja sottaiselta – ja ensimmäiset kerrat ovat varmasti hankalia uudelle kaniharrastajalle. Tukiruokinta kuitenkin usein pelastaa kanin hengen – sen avulla selvitään toipumisen alkuvaiheisiin. Kun eläinlääkärin määräämä lääkekuuri alkaa vaikuttaa, kani alkaa pian syödä itsekin. Apusi ja aikasi on kultaakin arvokkaampaa.

 

Sivun yläreunaan

Oikea Kani / The Real Rabbit