Äkkinäinen persoonallisuudenmuutos naaraskanilla - valeraskaus?

Käytös muuttuu
Neuvoja eläinlääkäriltä

Käytös muuttuu

The Real Rabbit

Sukukypsässä iässä oleva naaraskani saatta yhtäkkiä muuttua etäiseksi - kiinnostus ihmiskontaktiin vähenee. Tilalle tulee muita puuhia. Suhtautumin ihmiseen saattaa muuttua jopa aggrsssiviseksi. Lähestyvää ihmistä kohti kurkotellaan oudosti, nyrkkeillään etukäpälillä ja murinaakin löytyy.

Alustapaperit päätyvät silpuksi. Kani juoksentelee ympäriinsä papertuppoja ja heinätuppoja suussaan. Välillä nypitään itsestä karvoja - ja hurjimmillaan jopa toisesta kanista. Myös muita kanipehdmusteita paloitellaan ja kanniskellaan. Tyynyt muuttuvat silpuksi.

Ennemmin tai myöhemmin jostkin löytyy huolella sisustettu pikku pesä. Sisimpänä kerroksena on lämmin karvakerros. Pesän oviaukon kani pyrkee sulkemaan jollakin materiaalilla. Kyllä, jos kani ei mitenkään voi olla kantavana, kysymyksessä on valeraskaus.

Neuvoja eläinlääkäriltä

Joillakin kaneilla valeraskaudet saattavat jäädä yksitäisiksi. Jos valeraskauksista tulee toistuva ilmiö, sillä voi olla haittavaikutuksensa. Karvan nyppiminen voi johtaa mm. karvan nielemiseen ja suolitukoksiin. Jatkuvat valeraskaudet voivat altistaa myös muille sairauksille. Valeraskauksista kannattaa aina keskustella eläinlääkärin kanssa, ennemmin tai myöhemmin, vaikka hätätilasta ei yleensä olekaan kysymys. Eläinlääkäri auttaa arvioimaan, onko ilmiöstä tullut jo huolestuttavan toistuva. Valeraskauden aiheuttamat käytösmuutoksetkin voivat tietysti olla eräs syy keskustella asiasta eläinlääkärin kanssa. Valeraskauskierre katkaistaan tehokkaimmin steriloinnilla - josta voi olla pitkässä juoksussa muitakin etuja. Täysin stressittömästä tilastakaan ei valeraskudessa liene kysymys.

Muuan asiaan perehtynyt harrastaja kertoi myös pehmeämmästä vaihtoehdosta valeraskauksien hoidossa. Kanien valeraskauksia on pyritty hoitamaan myös homeopatian avulla - ainakin joissakin tapauksissa varsin hyvin tuloksin!Valeraskaus kestää maksimissaan oikean raskauden verran eli noin kuulauden. Kun olo alkaa mennä ohi, kani yleensä "unohtaa" pesän ja sen puolustamisen. Sekin merkillinen versio on tosin nähty, että kani noutaa olon mentyä ohi pesäpahnansa muualle uusiokäyttöön.

Oikea Kani / The Real Rabbit

2006, update 2012