Vanhan kanin erityistarpeet

Muutokset liikuntakyvyssä
Virtsatieoireista
Laihtumista vai hammasvaivoja?
Ruokinta ja kulutus sopusointuun
Hyvä hoito - parempi vanhuus


The Real Rabbits

Vanhenevan kanin olemukseen ilmaantuu monia samoja piirteitä kuin vanhenevan ihmisenkin olemukseen. Liikkeet hidastuvat, loikat madaltuvat ja torkkujen määrä kasvaa. Vastustuskyky saattaa heiketä ja ruokahaluunkin voi tulla muutoksia. Vanhuuden oireita voi alkaa ilmetä keskimäärin noin 5 -6 vuoden iässä. Rotu tietysti vaikuttaa kokonaisikään ja sitä kautta myös vanhuuden alkamiseen. Pitkälle hyvin erikoisen muotoiseksi tai kokoiseksi jalostetut rodut ovat yleensä lyhytikäisimpiä. Nykyään ei ole vallan tavatonta, että terveesti elelevä kani elää jopa 10 - 12 vuotta, vaikka keskimääräinen elinikä onkin selvästi lyhyempi. Eläinlääkärit ovat eri puolilla maailmaa raportoineet hoitaneensa ihan hyväkuntoisia yli 14-vuotiaita kaneja. Toisinaan legendat kertovat hyvin harvinaisista, jopa 18-vuotiasta poikkeusyksilöistä. Kukapa meistä ei toivoisi saavansa viettää lukuisia vuosia rakkaan lemmikin kanssa. Vanhuus voi joka tapauksessa olla varsin pitkäkin vaihe kanin elämässä ja siihen tulee paneutua ihan kunnolla. Vanhuus on varmuudella laadukkaampi, kun kanin elinympäristö sopeutetaan tilanteeseen.

Muutokset liikuntakyvyssä

Ikääntyneen kanin elämää voi helpottaa samantyyppisin keinoin kuten liikuntarajoitteisten ihmistenkin elämää pyritään helpottamaan. Poistetaan elinympäristöstä esteitä, joiden ylittäminen ei enää oikein onnistu. Ongelmat liittyvät usein takaraajojen kuntoon tai selkään. Mikäli kanin lepopaikka sijaitsee lattiatasoa korkeammalla, lisäporras tai kaksi saattavat helpottaa kanin liikkumista. Jotkut asentavat myös luiskia, joita myöten kani pääsee mukavasti kapuamaan suosikkipaikkoihinsa. Myös uusia suosikkipaikkoja kannattaa laittaa tarjolle. Esimerkiksi pari vanhaa tyynyä hyvällä tähystyspaikalla lattialla voi ilahduttaa kanivanhusta. Erityisesti kahden tyynyn välipoimuun on mukava sulloutua loikoilemaan. Suurikokoisille pitkäselkäisille kaneille kuulee suositeltavan jopa ankarien hyppyjen välttämistä: tärähdys laskeuduttaessa sängyltä lattialle ei ole välttämättä lainkaan hyväksi.

Jos ikääntyvä kani alkaa yllättäen pissiä lattialle, on erittäin todennäköisenä syynä vaikeus hypätä WC-laatikolle. WC-laatikko kannattaa vaihtaa vaivihkaa matalampireunaiseen astiaan. Vaihdos kannattaa kuitenkin tehdä niin, että uuteen laatikkoon laitetaan tarjolle "vanhojen hajujen siemen". Otetaan siis hieman käytettyjä kuivikkeita ja papanoita uuteen laatikkoon.

Virtsatieoireista

Kaikki oudot virtsaamistaipumukset eivät ole vaarattomia vanhenemisen merkkejä. Jos kani alkaa viettää huomattavia aikoja WC-paikassaan tai pysähdellä kesken juoksun hätäisesti virtsaamaan, saattaa tämä olla merkki myös virtsateiden tulehduksesta tai virtsakivistä. Myös munuaiskivet voivat ilmetä sisäsiistin käyttäytymisen murtumisena. Epäilyttävissä tapauksissa täytyy aina tarkistuttaa asia lääkärillä. Kanit salaavat sairautensa hyvin, joten ihmisen huomatessa käytösmuutoksia on tilanne usein jo erittäin vakava. Ennaltaehkäisyksi näihin vaivoihin suositellaankin runsasta vettä, vähäkalsiumista ruokavaliota sekä hyvää WC-laatikkohygieniaa. Jo sairastunut kani kuitenkin tarvitsee aina eläinlääkärin apua.

Joskus virtsan kertyminen iholle ja tästä aiheutuva ihottuma voivat johtua osittain myös liikkuvuuden heikentymisestä. Virtsaamisasento ei ole ehkä entisenlainen ja muitakin ongelmia tilanteeseen voi liittyä. Mahdolliset oireiden taustalla piilevät ongelmat on pyrittävä selvittämään ja hoitamaan, mutta lisää vetoapua saadaan myös oireiden hoitamisesta. Jos kanilla on suhteellisen pitkä karva, pyritään takapään turkki lyhyenä. Tarvittaessa takapää pestään sopivan lämpimällä vedellä ja kuivataan hyvin. WC-laatikon hygienia on ensisijaisen tärkeää: käytetään laadukasta kuiviketta, kuivike vaihdetaan usein ja sitä käytetään runsaasti, jotta virtsa imeytyisi aina nopeasti alustaan.

Laihtumista vai hammasvaivoja?

Joillakin kaneilla hammaspiikkejä kehittyy myöhäisillä vuosilla erityisen paljon. Tämä saattaa osittain liittyä muuttuneisiin pureskelutapoihin ja "oksainnostuksen" vähenemiseen. Jos ruokahalu oudosti vähenee, kani välttelee kovia purtavia, syöminen hidastuu tai kanin paino alkaa pikkuhiljaa laskea, saattaa vika löytyä hammaskalustosta. Takahampaisiin voi muodostua teräviä kulmia, jotka saattavat alkaa hiertämään suun sisäosia kivuliaasti. Taitava eläinlääkäri poistaa mokomat hammaspiikit (eräs yleisimpiä kanien vaivoja) ja pian ruokahalukin palaa ennalleen. Vanhenevan kanin hammaskalustossa voi ilmetä myös muuta kulumista. Vanhoilta kaneilta voi löytyä myös hampaita, joiden juuret ovat päätyneet todella huonoon kuntoon. Liikahteleva (ehkä juurestaan jopa tulehtunut) hammas voi myös vaikeuttaa syömistä ja vaatii eläinlääkärin toimenpiteitä. Tällainen hammas voidaan lääkärissä tunnistaa ja poistaa kokonaan.

The Real Rabbits

Ruokinta ja kulutus sopusointuun

Painon menettäminen ei ole ainoa mahdollinen suunta ikääntymisen ohessa. Jotkut kanit myös pulskistuvat ikääntyessään. Tämä liittyy paljolti vähentyneeseen liikuntaan. Iäkkäät kanit köllöttelevät mieluummin katselemassa ympäristöään kuin juoksuttavat toisiaan ympäri huonetta - kuten niillä oli ehkä tapana toimia nuorempana. Ravinto täytyy pyrkiä pitämään monipuolisena, mutta erityisen energiapitoisten ruokien osuutta tulee vähentää. Runsaskuituinen, vähähiilihydraattinen ruokavalio on suositeltava. Kanille tulee myös tarjota runsaasti houkuttelevia mahdollisuuksia sopivaan tai kevyeen liikuntaan.

Hyvä hoito - parempi vanhuus

Kun kani saa monipuolista ravintoa ja runsaasti liikuntaa koko ikänsä, on se paremmin varustettu myös ikääntymisen ongelmia vastaan. On tärkeää muistaa, että kanit tarvitsevat runsaasti aktiviteetteja ja sosiaalisia kontakteja pysyäkseen pirteänä ja terveenä. Villikanien valveillaoloaika kuluu suurimmaksi osaksi ruoan hankintaan. Tämä käsittää paikasta toiseen siirtymisen lisäksi yrttiruoan valikoimista, oksien ja lehvien kurkottelua ja juurien kaivamista ja repimistä. Vastaavia puuhaelementtejä "sisätilasovelluksina" tulee tarjota myös lemmikkikaneille. Kun kroppa tekee sitä, mihin luonnon kehityskulku on sen tarkoittanut ja sopeuttanut - on hyvä terveyskin todennäköisemmin saavutettavissa.

Ikääntyneen kanin terveysongelmiin on haettava apua nopeasti ja kani on tarkkailtava huolella. Hyvin hoidettu iäkäs kani elää kuitenkin laadukasta vanhuutta. Se nauttii huomiosta ja tarkkailee ympäristöään paljon enemmän kuin ihminen vierellä huomaakaan. Mukavuuden halu yleensä kasvaa ja ylimääräiset rapsutukset suotakoon vanhuksen iloksi. Joskus vanhuksen nautiskelun halu ilmenee kasvavana mieltymyksenä herkullisiin ja voimakkaankin makuisiin yrtteihin ja kasviksiin - niitä siis nautittakoon! Kanin vanhuus on antoisaa aikaa myös ihmiselle - pitkä vuosien saatossa lujittunut ystävyys kanin kanssa huipentuu tähän levolliseen ikään. Yhteistä aikaa käytetään pitkiin korvantaustan rapsutteluihin - ja ihan pelkkä mukava "laumassa loikoilukin" toistensa näköpiirissä kuuluu rentouttaviin asioihin kanimaailmassa.

The Real Rabbits

Oikea Kani / The Real Rabbit

Sivun yläreunaan

2006