Vastuullinen hankintapäätös

Vain oikeanlaiseen kotiin
Allergiat ja kanit

Vain oikeanlaiseen kotiin

Kun kani hankitaan perheeseen, on syytä muistaa, että kani ei ole helppo eikä edullinen lemmikki pitää. Kani tarvitsee runsaasti tilaa sekä virikkeitä ja aika-ajoin myös eläinlääkärin palveluja. Kanin luonnollinen käyttäytyminen ei myöskään tue sen sopeutumista lapsiperheisiin, kanien ja lasten kohtaamiset vaativat runsaasti aikuisten tukea ja aikuisten perehtymistä aiheeseen. Tästä aiheesta voi lukea lisää lurppanetin muista artikkeleista.

Kaneja hankitaan edelleen allergiaperheisiin ulkolemmikeiksi, mikä on järkyttävää ja vastuutonta. Kania ei kuitenkaan missään tapauksessa saa pitää täysin lämmittämättömissä tiloissa, ei myöskään pimeissä ikkunattomissa tiloissa, kuten autotalleissa. Kohtuullinen plus-lämpötila voi riittää terveille lemmikeille, jotka ehtivät vuodenaikojen vaihtuessa sopeuttaa turkkinsa paksuuden viileähköön ilmaan. Minimilämpötilasuositukset vaihtelevat, mutta yleensä ne ovat 10 -18 asteen välillä. Pesämökissä tulee olla mahdollisuus lisäsuojaan ja kanin tulee voidaa kaivautua mökissä esim. lämpöisiin heiniin. Pakkasessa kania ei saa pitää kuin lyhyellä ulkoilulla. Kanilla tulee siis aina olla pääsy lämpimään tilaan. Sen juomavesi ei saa jäätyä missään olosuhteissa.

Maaseudulla toki elää ihan tyytyväisiä kaneja lajitoverien kanssa (ehkäisy hoidettu steriloinnilla) kesykaniyhdyskuntina asuinyhdistelmänään lämmin piharakennus ja katettu ja maa-aidattu turvallinen ja vankka ulkoilutarha, joiden välillä kanit voivat liikkua oman tarpeensa mukaan.

Ilmeisesti edelleen joissakin lapsiperheissä harrastetaan edesvastuutonta kesälemmikkien hankintaa. Oma mielipiteeni on tylysti tämä: jos vanhemmat hankkivat lemmikkejä kesäksi syksyllä hylättäviksi, siirtävät he lapsilleen sellaista vastuuttomuuden perintöä, että näiltä perheiltä pitäisi huostaanottaa eläinten lisäksi lapsetkin.

Kani pitäisi hankkia ensisijaisesti sisälemmikiksi. Katetussa ja pesämökillisessä ulkoaitauksessa, jossa myös kaivuusyvyys on maan alta aidattu rautaverkolla, kanit voivat oleilla ns hyvissä keliolosuhteissa. Ulkona kani kuitenkin tarvitsee lajitoverin seuraa vielä enemmän kuin siätiloissa (huom. sterilointi!). Kanit ovat yhdyskuntaeläimiä ja stressaantuvat täydellisessä yksinäisyydessä. Ulkoiluaitauksen tarkoitus onkin tarjota kanille lisää runsasta liikkumatilaa. Ulkoiluaitauksen tarkoitus ei saa olla kanin sisätiloista poistaminen.Allergiat ja kanit

Jos perheessä on allergiaa, on vastuutonta hankkia kania kokeeksi. Aikuisen täytyy kyetä sanomaan lapselle "ei" lapsen anellessa lemmikkiä, mikäli lemmikki ei voi elää perheen kanssa oikeana lemmikkinä yhdessä perheen kanssa.

On myös muistettava, että kanien ruoka sisältää siitepölyä. Jos perheessä on jo ennestään kaneja ja lieviä heinäpölyoireita ilmenee, voi joillekin olla apua syysheinän käyttöön siirtymisestä. Syysheinähän korjataan vatsa siitepölyisimmän ajan jälkeen satieden jo huuhdottua satoa. Lisäksi joudutaan miettimään uudelleen eläinten asuinhuonetta. Kanittomaan henäallergiaperheeseen ei kuitenkaan saa hankkia kania ajatellen, että syysheinän avulla tästä selvitään. Syysheinä ei ole täysin pölytöntä ja olisi vastuutonta tarjota kanille koti, jonka pysyvyydestä ei ole takuita. Lisäksi syysheinää ei välttämättä aina ole saatavilla. Kanit ovat paikkaeläimiä ja yhdyskuntaeläimiä ja uuteen kotiin muutto on raskas asia niin kanille kuin omistajallekin - mutta erityisen raskas kanille.

Jos kanista joudutaan allergian takia luopumaan, on mietittävä tarkkaan, millaiseen perheeseen lemmikki luovutetaan,. Erilaisista yhdistyksistä voi saada etsintäapua. Hyvään uuteen kotiin lemmikki sopeutuu aikuisenakin. Etsinnän aikana kannattaa käyttää mieluummin väliaikaista sijoituskotia kuin luovuttaa kani hätäisesti epäilyttävään perheeseen. Uudessa kodissa liikkumavapautta on myös oltava ainakin entisen verran ja mielellään enemmänkin kuin edellisessä; kiva paikka auttaa sopeutumisessa.

Hyviä kaninomistajia on kuitenkin onneksi paljon. Niinpä hyvän uuden kodin löytäminen lemmikille on mahdollista ja näiden oikeanlaisten ihmisten löytämiseen kannattaa panostaa, jos luopumisen eteen joutuu.

Oikea Kani / The Real Rabbit

2006